TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella el 1971. Durant els estius faig de dependenta a una perfumeria de Ciutadella i, aquest hivern, degut a la manca de feina, he donat la passa de sortir fora de Menorca. Arrel de la meva experiència i idiomes, m'han donat l'oportunitat de treballar com a maître a l'Hotel President d'Andorra la Vella. Som aficionada a l'esquí i a aprendre idiomes. Rall anglès, alemany, francès i rus. El mes d'abril me casaré amb Manuel González Rodríguez, agent de la Guàrdia Civil. Som filla de Sebastià Bagur, conegut maître.

És la primera vegada que surt de Menorca per a trobar feina?
No, fa 15 anys que ho faig i els hiverns he viatjat als Estats Units, França, Anglaterra... però ara degut a la crisi, més que més.

Per què es va decidir per Andorra?
Ja hi havia estat altres hiverns. Allà també es nota la crisi, hi és per tot! Em van cridar del propi hotel perquè cercaven un maître i me coneixien. Hi faig feina des de primers de novembre i hi faré fins a finals d'abril. Aquesta vegada ha estat més dur, perquè he hagut de deixar el meu home. Avui trobar feina exigeix un sacrifici.

Què li sembla que els menorquins hagin d'emigrar per trobar feina?
A Menorca hi ha molta feina a fer per millorar-la com atractiu turístic durant tot l'any. Amb sis mesos de feina a l'estiu, que qui els tengui pot donar les gràcies, no dóna per viure tot l'any.

Vostè està preparada a nivell professional i té idiomes, però en canvi aquí es difícil trobar sortida...
A l'Illa és difícil trobar una feina qualificada, no es valora prou la formació i preparació dels treballadors del sector turístic. Per exemple, a Andorra he rebut formació per atendre els clients russos. Aquí a Menorca, no estam preparats per aquest tipus de turisme emergent, que prest arribarà a l'Illa.

Com és el turisme rus?
És un tipus de client que no té res a veure amb el turista anglès ni alemany. És gent que comença a tenir un nivell econòmic bastant bo i cerca destins turístics per viatjar. Cerquen qualitat, bon servei, bon tracte i volen que els puguis atendre en la seva llengua.

Com s'ha preparat?
He hagut de contractar una professora de rus nadiua per aprendre la llengua. Dins el menjador ja puc mantenir una conversa bàsica amb els clients russos.

Troba que els russos serien una alternativa pel turisme de Menorca?
Sí, perquè els clients que provenen d'Europa també els afecta la crisi i hi ha que cercar altres mercats emergents, com seria el turisme rus. Però és necessari preparar tant el personal del sector turístic, com el client. A Andorra per exemple, un client per molts diners que tengui s'ha d'atendre a les normes de convivència.

Què recomanaria a la gent jove que vol partir a cercar feina?
El lloc de feina no els vindrà a cercar, han de sortir, ser valents i tirar per endavant. I sobretot, estar preparats i formats.

Troba molts menorquins a Andorra?
Hi ha molts menorquins que fan feina i també te'n trobes que hi van de vacances.

Vostè que té experiència, què troba que pot fer Menorca per intentar trobar sortides?
Aquí s'hauria de valorar més la professionalitat de les persones amb experiència en el ram del turisme i estar preparats per l'arribada d'un altre tipus de turisme, un altre tipus de clientela i aprendre noves llengües. A l'Illa hi ha que invertir en qualitat i producte. Andorra, per exemple, ho ha sabut fer: tot i no tenir mar, té turisme durant tot l'any.