TW
0

autofitxa
Som en Jordi Martínez, vaig néixer l'any 1983 i visc a Sant Lluís. Faig feina a una empresa de manteniment de fontaneria i altres serveis i gran part del meu temps lliure el dedic a aprendre i realitzar objectes d'oficis antics perquè no es perdin.

El dia de Sant Antoni realitzava una nansa a la Fira de Sant Lluís, les utilitza per pescar?
Les nanses no, perquè estan prohibides per a la pesca. Però sí que es poden utilitzar morenells que són semblants, tenen l'anfàs més llarg que una nansa i s'utilitzen per a pesca des de la barca. Les nanses que jo faig normalment s'utilitzen avui en dia com objectes decoratius, a la gent agrada i sobretot desperta interès.

Es dedica a fer també altres objectes d'oficis antics?
Sí, som caçador de tords i sé fer filats i també en sé adobar d'espatllats. També faig ralls, elabor a mà jo mateix la xarxa i li col·loc els ploms. Els ralls sí els utilitzo per anar a pescar saupes. També sé fer senalles i paneres de llata.

D'on li sorgeix aquest interès, qui l'ha ensenyat?
M'ha agradat sempre i com que tenc certa manya i interès he anat cercant aprendre a fer cada cosa de les mans dels que ho han viscut. El meu avi, José Pons Carreras, em va ensenyar a fer llata, ell ho havia fet al camp. Vaig anar a que Jaume de Ciutadella m'ensenyés a fer nanses, és pescador i les havia utilitzades durant molt temps i ho està ensenyant a molts altres.

Quin futur li depara a tot aquest passat?
M'agradaria que tot açò no es perdés. Personalment no pens que hi pugui treure més profit del que hi gaudeixo actualment, ni encara que em traïes la carta d'artesà podria subsistir fent aquests tipus d'objectes. Però tot això té el seu valor, el d'un passat no tant llunyà i unes tradicions que han de continuar d'alguna manera.

Li agradaria ensenyar com ho han fet amb vostè mans antigues?
Sí, sempre ajudaria a què no es perdessin formes i antics costums que tenen el seu que. Però tampoc m'he plantejat ara mostrar-ho a ningú més ni tampoc m'ha sorgit l'oportunitat. El que està clar és que si no ho aprenen els joves s'acabarà perdent.