Barranc d'Algendar - Toni Olives

TW
0

lloc: Viver "Arbres d'Algendar". Carretera de Cap d'Artrutx, Camí de les Capelletes, km3, Ciutadella. (Inscrit a la Associació de Productors d´Agricultura Ecològica de Menorca i membre del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica).
Projecte: Recuperació d'arbres fruiters de varietats locals de Menorca
Responsable: Gemma Casas. Tècnic de Medi ambient
Monitors: Tomeu Truyol / Tito Pons

Tots els qui tenim certa edat recordem com antany gairebé a tots es llocs de Menorca hi vivien famílies que es dedicaven de ple a l'agricultura i la ramaderia. Pràcticament tots els llocs tenien alguns arbres fruiters en un hort redossós devora les cases, a una redossa de tramuntana, fins i tot dins pedreres... arreu de les tanques figueres, un arbre de molt fàcil cura i resistent. Com molt bé saben molts llocs es varen abandonar, es deixaren de llaurar i els arbres en no esporgar-los ni podar-los, s'han anat envellint, s'han acasat com una gran majoria de figueres.

Caritas Diocesana de Menorca d'ençà fa un anys, posà en marxa un projecte amb un doble objectiu; la recuperació i reproducció d'arbres fruiters de Menorca i la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. Un projecte d'inserció prelaboral que atén persones derivades dels serveis socials de Caritas i acompanyades per un educador social.
La curiositat per conèixer de primera mà aquest projecte va fer que visités el viver d'arbres que té Caritas a Ciutadella. Després d'unes explicacions introductòries per part de na Gemma, en Tito i en Tomeu m'explicaren la feina que fan. En aquests moment cinc persones hi reben formació, sobre reproducció i plantació d'arbres fruiters. El viver podríem dir que gairebé és el laboratori dels arbres; on fan els peus dels arbres amb els pinyols de la fruita de varietats locals o per estaques i llavors, en alguns casos, fan els empelts damunt aquests peus. La reproducció per sistema d'estaques s'empra sobretot en el cas de les figueres. En el cas de les pomeres, pruneres, pereres i altres, la reproducció és per empelt. Actualment compten amb unes 120 varietats d'arbres entre les quals hi podem trobar 18 classes de figueres, 22 de pomeres, 23 de pereres. Tot un patrimoni etnobotànic i genètic com poden veure, que és part de la nostra cultura.

Vist el viver varen anar amb en Tito al Barranc d'Algendar on a la zona des Canaló i s'Aranjassa hi trasplanten els arbres provinents del viver on creixeran i agafaran força en un clima fred i d'humitat adient, sempre dins els requisit de l'agricultura ecològica. Entre els arbres hi sembren favet, que quan floreix el llauren mesclant-lo amb la terra, un excel·lent adob natural en verd, que engreixa i dóna vida a la terra. Als dos, tres anys aquests arbres estaran en condicions per ser trasplantats definitivament, per tant posats a la venda. Arbres que es poden adquirir al mateix viver, cooperatives agrícoles, Viver del GOB i en algun centre de jardineria... Poden trobar més informació sobre les varietats i el projecte a la web HYPERLINK "http://www.arbresalgendar.com" www.arbresalgendar.com o al telèfon 971386279.

De tots és sabut que a Menorca els llocs més adients per al cultiu dels arbres fruiters són els barrancs. Sempre hi haurà aquelles voreres de tramuntana, pletes, jardins o horts arredossats, on plantar algun arbre fruiter de ca nostra. I, què més bé que poder collir una fruita de temporada, madura com diu aquesta dita "Una figa per ser bona, ha de tenir tres senyals, clivellada, secallona, i picada de pardal".