José Pons Capó - Javier

TW
0

Autofitxa
Som en José Pons Capó, vaig néixer a Maó fa 57 anys, estic casat amb na Rafela i tenim dos fills, na Cati i en José. Tenim també una néta, na Martina. Tenc la Vidreria Bon Aire que pren el nom d'aquest carrer tot i que estem al carrer Sant Ciril. Vivim as Grau i les meves aficions són la pesca, anar a caminar amb un amic, anar a cercar esclata-sangs amb el meu fill i cuinar.

Hi queden pocs vidriers dels que hi havia fa un temps a Maó.
Sí, antigament hi havia més vidriers que ara. Quan jo vaig començar n'hi havia a l'Esplanada, a la plaça Miranda i uns quants altres que han anat desapareixent a mesura que s'han instal·lat grans empreses que ofereixen aquests serveis.

Quins són els principals treballs als que es dedica?
Solucionam molts trencaments, de vidres de mostradors, de portes, finestres, etcètera, vidres que han rebut un cop, s'han trencat i s'han de canviar. També muntam moltes mampares de banyera, miralls, baranes d'escales, entre altres coses diverses.

Quina durada té el vidre?
El vidre pot durar moltíssims d'anys, molts realment. Però també és ver que li poden passar coses, per exemple quan estan emmagatzemats es taquen, en determinades condicions d'humitat fins i tot s'arriben a soldar un amb un altre. Jo ho he vist algunes vegades, dos vidres que s'aferren de tal manera que els trenques quan els intentes separar. Per això és important cuidar el vidre quan està emmagatzemat. Posat és diferent, es conserven durant anys infinits en bones condicions.

Com va aprendre l'ofici de vidrier?
Vaig començar fent feina en una fusteria d'alumini que tenien vidre, després de fer el Servei Militar no hi havia feina d'alumini i em van brindar fer de vidrier. L'empresa estava al carrer del Campament i vaig aprendre d'un bon mestre, Balaguer. Vaig estar després a una altra empresa on vaig assumir més responsabilitats fins que finalment a l'any 1999 vaig armar-me pel meu compte. Així que tota la vida he fet el mateix, sempre intentant fer la feina com toca i el resultat és que el boca a boca em proporciona prou feina, que ha baixat amb la crisis, però que de moment no falta, per molts particulars som "el seu vidrier".

Quins són els treballs més especials que ha realitzat?
Un que record especialment és el muntatge de vidres de la cúpula de l'església del Carme. També he fet feina en el sostre de vidre del Claustre del Carme i altres feines a Sa Plaça. Una de les feines que també més record és la d'uns apartaments, he treballat per alguns constructors que han confiat en el meu treball.