TW
0

autofitxa
Em dic Andrés, vaig néixer l'any 1968 i sóc ciutadellenc. Estic casat amb na Svitlana qui té un fill de 22 anys. Sóc ramader de cavalls, tenc una eugassada de raça menorquina. El món dels cavalls sempre ha estat la meva gran afició i des de fa un any he convertit aquest hobby en la meva feina.

Quan comença a interessar-se per aquest món del cavall?
M'hi sent atret des de jove. Amb deu o onze anys ja participava en carreres de trot però de mica en mica vaig anar decantant-me cap el cavall menorquí i vaig canviar el cabriol per la sella. Em semblà més polit.

Què li atreu del cavall de raça menorquina?
Per mi la capa negra el fa diferent i crida l'atenció. Però també destacaria el caràcter que, tot i tenir-ne, són molt nobles.

Ha participat en concursos morfològics?
Sí, diria que sóc dels més antics que encara hi participa. Fa una vintena d'anys que hi present espècies. De fet, en els darrers sis o set anys he aconseguit ser millor ramaderia durant quatre anys. A més, l'euga Sorolla ha estat tres anys campiona de raça.

I com ha evolucionat aquesta afició?
Vaig començar amb una euga menorquina, després vaig comprar un poltre i a poc a poc em vaig anar enganxant amb l'objectiu de millorar la raça a partir de la selecció. I morfològicament ha evolucionat molt.

En quins aspectes ha evolucionat?
Ha millorat la seva alçada i també l'amplària de pit. Abans eren més estrets. Afegiria el caràcter, ha millorat moltíssim. Crec que és allò més important perquè un cavall no és per tenir-lo tancat, per tenir-lo dins una vitrina, i si no el pots qualcar perquè té mal caràcter, de què serveix tenir-lo?

També té ponis, veritat?
Són animals que entren molt per la vista. I tot i tenir una alçada d'uns 90 centímetres o un metre tenen tant de caràcter com un cavall.

Es dedica a la cria. És avui en dia rentable?
No. De fet, ara no m'hi dedic perquè per vendre ho has de fer molt econòmic. Amb la crisis la gent no vol pagar. A grans trets, abans es considerava econòmic vendre per 2.000 euros i ara no es venen ni per 800 euros quan, només per arranjar papers i veterinaris ja pots desembutxacar uns 400 euros.

Ha decidit redireccionar aquest món equí cap a l'activitat complementària?
Així és. Vaig considerar interessant fusionar dos aspectes clarament menorquins que són els cavalls de raça autòctona i la naturalesa, el Camí de Cavalls. Crec que és una altra manera de vendre els encants de l'Illa.