TW
0

El nord de Menorca, concretament a les finques de Tirant Nou i Tirant Vell, pateix des de fa mesos plagues de conills que representen un greu problema pels pagesos d'aquest llocs.

Aquest mamífers herbívors malmeten els correus agrícoles fins al punt de suposar importants pèrdues a l'explotació. S'havia intentat en altres ocasions mitigar els efectes devastadors d'aquests llorigons mitjançant la caça, però llavors no va ser suficient.

D'aquí que l'Associació de Caçadors amb Cans de Conills de Menorca agraeix les facilitats que han rebut del Consell Insular de Menorca per la autorització especial, fora de veda, per caçar a la finca de Tirant Nou, on es concentra la immensa majoria d'aqueta plaga de conills.

L'objectiu d'aquesta operació no és altra que reduir la població de conills a aquestes zones del nord de l'illa per traslladar-los i repoblar-los a altres zones de Menorca.

Captura i repoblació
Dani Carballo, secretari de l'Associació de Caçadors amb Cans de Conills de Menorca, explica la curiositat que representa aquesta anècdota "ja que estam parlant d'un concentració de conills a les finques de Tirant Nou i Vell, quan a la resta de Menorca gairebé bé no n'hi ha". D'aquí que s'hagi plantejat un pla per intentar solucionar, en allò possible, els efectes devastadors d'aquesta plaga.

La caça autoritzada d'aquests conills serà amb fura i es realitzaran batudes en dies senyalats amb la intenció de capturar els animals vius. Segons explica Dani Carballo "el que es pretén és desafectar aquestes zones de l'excessiva població de conills perquè causen grans danys agrícoles, però no es maten, sinó que seran traslladats a altres llocs de Menorca. Tenim pensat repoblar els conills capturats a parts de Maó, Ferreries i Ciutadella, però encara no ho tenim concretat". Tots els conills capturats vius seran analitzats de forma ràpida per un tècnic veterinari per després ser traslladats per repoblar altres boscos sense malaltia".

Preparatius
Uns 25 caçadors d'aquesta associació han començat els preparatius. "Hem inspeccionat la finca per detectar les zones de caus i llorigueres i preparar les batudes. Es tracta de la caça amb fura i sendera", diu Dani Carballo. És, per tant, que després de la feina de la fura dins els caus, els conills, quan surtin, quedin atrapats en els filats de la sendera.

"Nosaltres ho farem al lloc de Tirant Nou, però altres caçadors particulars s'han compromès a Tirant Vell", indica Carballo.

La campanya de caça o captures de conills té un permís d'un mes, segon informà el secretari. "Després veurem si s'ha reduït la plaga, si hem caçat molts conills, etc. Llavors es plantejaria si s'amplia la campanya".

Pendent per fixar, en breu, els dies de batudes, els caçadors de l'associació "ens organitzarem en grups de quatre o cinc i actuarem en redols concrets". Segons Carballo, "en cada actuació amb fura podríem agafar uns 30 o 40 conills".

Un fet curiós
Des de l'Associació es comenta la curiositat d'aquest petit fenòmen. "Pràcticament no hi ha conills a Menorca, però en canvi a les finques de Tirant Nou i Tirant Vell se n'hi concentren a milers. S'ha estudiat una mica aquest fet, però no hi ha una explicació clara. Els conills crien a aquest dos llocs, però no ho fan a les finques veïnes". Una raó podria ser el fet dels sòls arenosos d'aquests terrenys, que són els hàbitats més adequats pels conills". Carballo tampoc creu que hi manquin depredadors naturals, "el que passa és que són colònies de conills, sans i es reprodueixen més ràpid del normal perquè són grans quantitats".

El període de caça de conill està establert entre el mes de juliol i el mes de desembre, un fet que podria fer pensar i permetre reduir una part de la plaga existent d'exemplars als llocs de Tirant, però tot i així, no ha estat suficient. La cosa es complica quan es tanca la veda de caça del conill el mes de desembre, pel que els conills no tenen perill de ser caçats i es recreen a multitud per ser ells un perill preocupant per l'economia agrícola de les finques afectades. Un problema que intentaran reduir els caçadors.