Façana. Casa on va viure durant anys l’escriptor, poeta i periodista, al carrer del Roser de Ciutadella - BJC

TW
0

Reconèixer la petjada i aportació cultural que han deixat diverses persones al llarg de la seva vida ha de ser una tasca en què les societats i institucions estan obligades a protegir i a difondre. Com en altres activitats socials, en aquestes empreses fetes des de la discreció, sovint sol ser el temps el que mostra la compilació de l'obra i l'abast de la mateixa. I també perquè les societats disposen de persones que vetlen per la cultura i treballen sempre per captar els moviments produïts des de l'anàlisi temporal. Erudits, en aquest cas, com la filòloga Josefina Salord o l'interès pel reconeixement aportat per Miquel Àngel Limón, són de vital importància per refer la memòria d'aquells il·lustres autors que el temps, sovint, arracona.

Si com afirma Salord Ripoll de l'escriptor és "el referent per excel·lència de la literatura catalana de la Menorca contemporània", ni l'Illa ni Ciutadella poden restar d'esquenes a la seua obra. Sobretot des de la localitat de Ponent, on Ruiz i Pablo fou veí des de la seva joventut i fins els 46 anys. Més de dues dècades a Ciutadella en un període on va adquirir la seva maduresa literària que el va portar a ser un referent cultural del moment.

Ruiz i Pablo dirigia a Ciutadella el Fomento Agrícola y Industrial, una delegació financera del Banc de Maó. El crac bancari de 1911 provocà que el Fomento fes fallida. Àngel Ruiz i Pablo fou imputat en la causa encara que el desenllaç judicial el deixà exculpat de cap càrrec. Tot i així, Ruiz i Pablo i la seva família hagueren d'abandonar l'Illa per la situació viscuda i fixar la seva nova residència a Barcelona, on morí el 1927.

Aquell desarrelament estrany de l'Illa per part de l'escriptor i el fet que fos inculpat de forma injusta per la societat, vol ser restituït per la via de l'efecte i l'estima i en el reconeixement de qui fou un autor cabdal per a la cultura illenca.

Els actes de demà
Avui fosquet, a les 19 hores, es descobrirà una placa a la façana de la casa on va viure, carrer del Roser 5. A les 20 hores tindrà lloc l'acte institucional al Saló Gòtic de l'Ajuntament amb la declaració municipal de l'alcalde, José María de Sintas.

Seguidament, l'historiador Miquel Àngel Casasnovas parlarà de la crisi bancària que provocà el sojorn de Ruiz i Pablo. També Josefina Salord dissertarà sobre la biografia novel·lada inèdita de Josep Ruiz Manent, fill de Ruiz i Pablo, titulada "El pare", al·lusiva a la situació viscuda.