TW
0

Autofitxa
En dic Josep Mercadal, tenc 20 anys i som de Ciutadella. Actualment estudio Enginyeria Informàtica a la Unversitat Politècnica de Catalunya, on faig el segon curs. Vaig començar a fer natació al Club Natació Jamma de Ciutadella quan tenia set anys i sempre he fet el mateix esport. Ara, si un dia no puc anar a nedar, és un dia que em falta cosa. Reconec que el salt a la categoria absoluta és molt dur, però gratificant. Combinar estudis i moltes hores de natació cada dia es fa feixuc, però tot té la recompensa quan ve la competició. A pesar de tot, és la millor etapa de la meva vida.


Deixa Menorca per anar a estudiar i per seguir fent natació. Com ha estat el canvi?
És complicat perquè ara estic entrenant molt més dur que quan era a Menorca. A més, arribes a casa molt cansat.

I quantes hores l'ocupa la natació?
Els dilluns, dimarts i dijous tenim dobles sessió diària, unes cinc hores o més; el dimecres i divendres una sessió d'una hora i mitja o dues. A més també entrenam el dissabte. Només tenim descans el diumenge.

... i a més, estudiar, no?
Sí, quan arribo a casa, rebentat, m'he de posar a estudiar, la veritat que es fa molt feixuc.

I ho aguantarà?
Sí, sí. Segur. Es fa cansat, és un sacrifici, però quan arriben les competicions tot queda compensat.

Se'n va a estudiar i deixa el CN Jamma, el club de tota la seua vida. On és ara?
Ara estic al Club Esportiu Mediterrani. És un bon club i hi estic molt a gust.

I com hi va entrar? Va ser difícil que l'acceptassin?
No, no ho vaig tenir difícil. És un club que ja coneixia i vaig poder triar. Hi ha clubs que exigeixen les marques mínimes d'Espanya per entrar.

Però vostè ja té uns bons registres a nivell nacional, no?
Sí. Jo he estat campió d'Espanya infantil en els 100 metres papallona, l'any 2006. A més també he aconseguit medalles de plata i bronze en altres tornejos nacionals. A més ara fa poc he guanyat el Campionat de Catalunya Universitari.

En categories inferiors era un nedador sempre de pòdium, ara amb 20 anys i en categoria absoluta, com ha estat el canvi?
El canvi es nota molt quan arribes a la categoria absoluta. Però molt. És molt més dura i amb un rivals molt potents. A més, açò implica uns entrenaments molt més intensos.

Per tant, tot molt diferent a uns anys enrere...
Sí, és així, però a pesar de combinar estudis i uns entrenaments molts durs, m'ho pas molt bé. Ara, és la millor etapa de la meua vida.

Podríem dir que té clar que allò seu és el nedar...
Sí, és la meua vida. Si un dia no puc anar a la piscina perquè he d'estudiar, sent que m'hi falta cosa. Sé que nedaré tota la vida.

Quins objectius es marca? Competir a nivell internacional?
Ara mateix, a finals de març, tenc la Copa d'Espanya de Clubs, que es fa a Madrid. Per al nivell internacional estic molt enfora encara. Sé que tenc quatre o cinc anys de marge per millorar i és el que intentaré fer: superar-me.

I, en un futur, es pot viure de la natació?
No. Si no ets un nedador olímpic, la natació no dóna per viure.