Adhesió. Nombroses persones de diferents àmbits socials van voler donar suport a l’acte d’ahir - Javier

TW
0

Des d'un inici quedà clar que la Sala Multifuncional des Mercadal quedaria petita per donar cabuda a tota la gent que volgué participar en l'acte Enllaçats per la Llengua.

Un clam compartit entre tots els assistents a l'enllaçats, que tingué lloc ahir al fosquet as Mercadal, és la indignació per les polítiques concertades des de les diferents administracions, insular, autonòmica i estatal, "per laminar" la llengua catalana, la que ens és pròpia, amb "l'objectiu de convertir-la en una llengua d'ús privat".

El que hauria de ser una festa de manifestació cultural, d'expressió viva, es convertí en una reivindicació d'allò que hauria d'esser obvi, l'ús normal del català en tots els àmbits de la vida quotidiana. Tots aquests parers, sorgien dels centenars de persones que donaven estaló a l'acte reivindicatiu que organitzà Acció Cultural de Menorca i la plataforma d'enllaçats, i dels missatges de gents de tots els àmbits: socials, culturals, polítics i econòmics.

Amb la lectura del manifest, llegit per Antoni Cantamisa, s'expressaren les reivindicacions d'un ampli col·lectiu de la societat. Dit manifest, consensuat entre totes les entitats que hi participen, aixeca la veu per: "Aconseguir els plens drets lingüístics i el dret irrenunciable a poder viure plenament amb la llengua del país. Defensar polítiques lingüístiques d'equitat i per un ús normalitzat en totes les administracions. Denunciar el tracte desigual a les llegues oficials en l'ensenyament com pretén el ministre Wert. Que el català sigui la llengua vehicular en els mitjans de comunicació públics, administració, policia i jutjats".

Parlaments i actuacions

Jordi Odrí, presentà i donà pas als parlaments i actuacions. Gent dels diferents àmbits laborals, van fer palesa la seva adhesió a l'acte, així, entre actuació i actuació, es succeirien els parlaments d'Antoni Gómez (metge), Ponç Pons (poeta), Maria Josep Rabassa (Cercle Artístic Ciutadella), Antoni Català (poeta), Pere Gomila (poeta), Josep Gayon i Paula Marquès (estudiants) Isma Pelegrí (president AELC), Fina Salord (professora), Miquel Maria Ballester (professor), Joan Febrer (capellà), Antoni Moll (pagès), Marta Fuxà (presidenta d'Acció Cultural).

Pel que fa les actuacions, els intèrprets foren Soca de Mots, Arrels de Menorca, Gospel, La fàbrica de músics, Miquel Mariano, Maria Camps i Santi Arguimbau, Bep Marquès, Maria Àngels Gornès, LeonManso, RockCaul's, Sonadors de Son Camaró, (Joan Villalonga i Nicolau Espinosa).

Altrament, intercalat entre parlaments i cançons, es projectaren petites intervencions, de gent assenyalada per la seves activitats, tot recolzant l'acte que s'estava desenvolupant.

Un gran llaç ocupava el fons de l'escenari, d'igual manera que la majoria de gent present a l'acte el portaven enganxat a la seva vestimenta, gent sensibilitzada i compromesa amb la seva parla i el seu esdevenir.

Xocolata amb coca, per arrodonir l'enllaçada, convidaven a creure amb la força de la paraula ferma, aquella que es xerra en pla català.