Alaior. Fernando Villalonga, Misericordia Sugrañes, Joan Coll i José Ramón de Olives, ahir - Gemma Andreu

TW
0

El Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó de Menorca celebra la XXVII edició amb un augment de participants i d'animals, així com d'expositors a la Fira del Camp. Aquests esdeveniments comptaran enguany amb més espai per rebre els milers de persones que durant aquest cap de setmana visitaran Alaior per viure la festa del camp.

Un total de 33 finques ramaderes, dues més que l'any passat, portaran fins al polígon de La Trotxa 167 animals, dels quals 85 són vaques lleteres, un rècord, respecte les 76 de l'any passat. Aquest fet demostra al mateix temps el treball sobre la genètica de la vaca frisona que estan duent a terme els ramaders i pel qual també vetlla l'Associació Frisona Balear.

Alaior ja es troba de ple en els preparatius per a la celebració del Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó i la Fira del Camp. Ahir es va presentar la 27 edició d'una trobada que s'ha convertit en una cita de referència anual per a molts menorquins i per als pagesos en particular, que apropen així a la resta de la societat el millor del seu treball. Misericordia Sugrañes, alcaldesa del poble amfitrió, va posar l'èmfasi en Alaior com a punt d'encontre d'un certamen que va a més i que aglutina un conjunt d'activitats complementàries important entre les quals cità, com a novetats, l'exhibició d'agilitat canina del Club Agility i l'exhibició eqüestre que la Yeguada Linares Ortiz durà a terme dissabte al capvespre.

Sugrañes també va subratllar l'augment d'expositors que oferiran productes de maquinària agrícola, productes alimentaris i altres d'artesanals.

L'alcaldessa també va tenir unes paraules per a tota la gent, especialment de la Regidoria de Cultura i la Brigada de l'Ajuntament, que durant aquests dies treballa de valent per organitzar un gran event en un recinte no estable que obliga a apurar la logística per tenir dissabte totes les necessitats cobertes i els detalls apunt. El pressupost de la fira d'enguany ascendeix a 60.000 euros. Es compta amb aportacions del Consell i del Govern així com patrocinadors privats.

El conseller d'Agricultura, Economia i Caça, Fernando Villalonga, va destacar l'esdeveniment com el de major projecció del món agrari i ramader de Menorca, que té "una cabana de bestiar boví que és un referent a tota Espanya gràcies a la feina de tots els ramaders menorquins". Villalonga també va posar de manifest la bona simbiosi entre les distintes entitats i la gestió de l'Associació Frisona Balear amb els seus representants menorquins.

Associació Frisona Balear
Juan Coll Allés, vicepresident de l'Associació Frisona Balear i José Ramón de Olives Manuel de Villena, secretari i tresorer de l'Associació, van facilitar les dades de la participació en el Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó que passa per un increment especialment significatiu en el nombre de vaques lleteres, "les que a la gent li agrada veure", segons Coll. 16 llocs de Ciutadella, vuit des Mercadal, quatre de Ferreries, dos d'Alaior, dos de Maó i repeteix la finca de Campos, Son Carbó. D'entre els 167 animals que està previst participin al concurs s'haurà d'elegir el millor de deu seccions, premis dels quals destaquen el de la Gran Campiona i el del Millor Criador.

José Ramón de Olives va explicar el perfil del nou jutge nacional, Conrado González, natural d'Astúries. González ha participat amb animals de la seva propietat a molts dels concursos de raça frisona celebrats a Espanya, tant locals com regionals i nacionals. Des de 2003 aquest ramader ha substituït la producció lletera per la recria de vedelles frisones amb les que ha arribat a una mitjana de 85,8 punts de qualificació.