TW
0

Autofitxa
Som en Tomeu Allès, tenc 40 anys i som el presidente de l'Associació de Veïns de s'Enclusa de Ferreries des de fa dos anys. Al marge de dedicar-me a aquesta entitat, m'agrada, el bàsquet mirar i jugar, gaudir de Menorca, a peu o amb velo, tocar el tambor amb Myotragus o els Dimonis de Ferreries. Crec que Cas Vesins té la seva importància, però com les moltes altres entitats que hi ha al poble.

Com li ve açò de ser president de l'Associació de s'Enclusa?
El president anterior, en Tomeu Truyol, havia complert quatre anys i a més va decidir donar un rumb nou a la seva vida, i jo, que ja estava dins la junta, vaig esser escollit nou president.

Quina seria la finalitat més remarcable de la vostra l'entitat?
Tenim dues linies d'actuació. Per una banda, tot el que respecta a la defensa de la qualitat de vida dels vesins, fet que implica diverses reivindicacions davant de les administracions, així com activitats de difusió i conscienciació, com xerrades informatives, col·loquis, debats... Per altra banda activitats de caire lúdic, com els campionats de truc, parxís, o brisca, el concurs de paelles de Sant Antoni, concerts...

Quin pes i influència creu que te l'Associació a Ferreries?
Crec que en té moltíssima, i no només Cas Vesins, sinó qualsevol de les entitats que hi ha al poble, que a Ferreries n'hi ha moltes. Si antany era un tòpic que aquí tothom tenia molts fills, ara podriem dir que a Ferreries molta gent està involucrada amb una o altra associació o entitat. Nomes s'ha de veure el full d'activitats que publica l'Ajuntament. Cada mes va ple i hi ha de tot. Un, a vegades pensa que no faria ni falta tenir Ajuntament.

En un temps de manifesta apatia als afers polítics, tenen una funció cabdal les associacions com la vostra?

Evidentment que sí, el problema, però, és que tant la crisi com l'apatia als afers polítics es donen per culpa dels propis polítics. I açò, tot i que sembla contradictori, no ho és gens.
Als polítics ja els va bé que la gent no es preocupi de les empastes que fan, les mentides que ens conten o els negocis que ens amaguen. Contra açò ha de lluitar una associació de veïns. Els polítics tenen armes molt poderoses. De fet, els mitjans tendeixen a magnificar les declaracions dels polítics, i a empetitir la feina de les organitzacions socials.

Fins i tot feis campanyes per dur a terme reivindicacions socials que no fan els politics de torn, no?
El primer àmbit d'actuació és Ferreries, òbviament, i aquí intentam estar al dia del que es maneja dalt la sala. Vam recollir més de mil firmes demanant a la Conselleria que no retalles l'horari d'atenció al centre de salut, ja que enteníem que l'Ajuntament no havia acabat de fer el seu paper,ñ. Ara passa el mateix amb el tema del "xiringuito" de Cala Mitjana, del qual sembla que s'ha amagat la informació al poble fins a darrera hora.

Amb la quantitat d'actes i activitats que duis a terme en tots els àmbits i gèneres, com vos organitzau? Sou molts socis i directius?
Som devers un centenar de socis, i nou persones a la Junta Directiva, cadascuna de les quals assumeix unes responsabilitats.

Quin creus que ha de ser el paper d'una associació de vesins en les societats petitets?
En un poble com Ferreries és imprescindible que hi hagi una veu no lligada als interessos econòmics ni partidistes que digui les coses clares i defensi els vesins. La nostra feina és dir al rei Mides que va despullat. El problema és que sembla que el rei no vulgui escoltar.