TW
0

autofitxa
Som na Maria Tudurí Sintes, la madona del Capell de Ferro de Maó. Visc al lloc de Capifort amb el meu espòs Sebastià Martí i tenim dos fills, na Janet i en José Pedro, i un nét, en Julio, de cinc anys. Vaig iniciar estudis a sa Granja i mantenc una formació constant fent cursos d'alimentació ramadera, sembra, informàtica i altres temes. També tenc algunes aficions, m'agrada especialment la pesca, escoltar música i viatjar. Cada diumenge som a l'AgroMaó on ofereixo els productes que cultivo com verdures i embotits.

Cada diumenge matí se la troba a l'AgroMaó, és per a vostè una sortida a la seva producció?
Sí, hi tant. L'AgroMaó neix com una iniciativa d'un grup de pagesos que vam creure que amb la venta directa dels nostres productes hi sortíem tots guanyant, els clients també perquè els preus estan així més ajustats pel fet que no hi ha intermediaris en el procés. Els productes que jo ofereix en aquest mercat són verdura i fruita de temporada, ous i embotits de porc.

Vostè no va néixer al camp. Com arriba a ser una madona que porta sola un lloc, el Capell de Ferro, i un verger?
Tot i que jo vivia a poble abans de casar-me, provenia de família pagesa. Ara fa 29 anys que me'n vaig anar a viure al camp quan em vaig casar. Jo feia de madona i de missatge amb el meu espòs fins que el meu fill va finalitzar els seus estudis i va voler unir-se a nosaltres. La feina al lloc, de producció lletera, no donava per a tants jornals, així que vaig ser jo la que va decidir emprendre altres camins, sempre amb el recolzament i els ànims del meu marit.

Pel camí, es va trobar molts entrebancs?
Alguns, hi havia gent a qui li costava entendre-ho i em vaig trobar algunes traves importants. Però el temps me va donant la raó i jo segueixo fent el meu camí conscient que hem de tirar endavant i lluitar perquè tot això funcioni. No hem d'esperar mai que ningú ens vengui a solucionar els problemes i penso, també, que és del tot necessari cercar noves sortides i innovar.

Com gestiona la producció?
Per una banda ofereixo la producció de carn, com els vedells de raça autòctona menorquina que venc en lots a una sèrie de clients que ja tenc fixes. També elaboro embotits dels porcs i venc els ous de les gallines. La sembra també la faig jo. Després està tot el tema de les verdures i fruites que m'encarreg de cultivar a un verger.

Quines són les principals gratituds del seu quefer?
M'agrada treballar al camp, estar en contacte amb la natura, fer feina i veure com en surt el profit. Cada dia és una lluita, però si te'n vas sortint en surts reconfortat.