Eina. És el resultat d’hores de feina i càlculs de trajectòria del sol i la lluna

TW
0

L'enginyer informàtic Germán Marquès, el dissenyador gràfic Joan Pons i l'enginyer de Camins, Canals i Ports Rafael Pons són els creadors de PhotoPills, una innovadora aplicació per a iOS que calcula la data i l'hora exacta per capturar moments únics. L' App és el somni de qualsevol fotògraf de natura.

Un planificador a nivell mundial, amb seu a Ciutadella, que malgrat fer pocs dies que és disponible a l'App Store d'Apple ja ha entrat a formar part del 'Top 50' de les aplicacions més venudes a Espanya. El seu web (photopills.com) facilita a l'usuari un seguit d'interessants videotutorials -en català, castellà i anglès- per aprendre a dominar l'eina.

Com va néixer el projecte PhotoPills?
Varem començar a treballar en la idea fa gairebé dos anys i mig, quan en Germán es va comprar una càmera Nikon D90 per iniciar-se en el món de la fotografia. Va ser llavors quan varem sofrir en primera persona els problemes que tenien els fotògrafs per planificar les seves imatges.

Quin és l'objectiu de l'aplicació? A quin tipus de públic va dirigida?
Un exemple: vols fer una fotografia del sol o la lluna posant-se just a sota del Pont d'en Gil a Ciutadella. Llavors PhotoPills t'ajuda a calcular en només uns segons quan has d'anar a fer la foto. Els usuaris, als quals nosaltres anomenem 'PhotoPillers', són de tot tipus: fotògrafs, cineastes, arquitectes, 'instagramers', amants del sol i la lluna... Fins i tot una persona ens va fer saber que l'utilitza per a realitzar instal·lacions de plaques solars.

Quin és l'element diferenciador de PhotoPills respecte a altres aplicacions semblants?
La nostra és l'única que et permet dissenyar prèviament la foto que vols, calcular quan l'has d'anar a fer en qüestió de segons i visualitzar -mitjançant els visors de realitat augmentada- com quedarà la imatge. A més, incorpora multitud de calculadores fotogràfiques que la converteixen en una solució tot en un.

Quants càlculs i quant temps de feina us ha dut aconseguir aquest planificador? És a nivell mundial?
Sí, funciona en qualsevol lloc del planeta i és el resultat de moltes hores de feina i de moltes divagacions matemàtiques perquè les equacions que defineixen les trajectòries del sol i la lluna no són precisament senzilles.

Sou conscients que passareu a convertir-vos en els 'herois' dels fotògrafs de natura? Ja no hauran de ser al lloc adequat en el moment adequat...
No sabem si serem els seus "herois", creiem que no... Però sí que els permetrà ser creatius i, al mateix temps, treballar de forma més eficient. Cada cop que s'imaginin una fotografia podran saber ràpidament si és possible o no. Els permetrà estalviar molt de temps i diners.

Ara per ara és una App per a iPhone, tenen previsió de treballar-la també per a iPad?
És el següent pas. Tot i que ara mateix PhotoPills també funciona per a iPad, en una propera actualització aprofitarem per adaptar el disseny a la pantalla de l'iPad.

Malgrat haver sortit fa pocs dies la gent ja els demana que també sigui factible per Android.
Cert i el nostre pla de treball inclou la versió d'Android, però encara no podem avançar cap data. Ens agradaria tenir-la el més aviat possible, però no serà a curt termini.

Acaba de néixer i l'App ja ha entrat al 'Top 50' de les aplicacions més venudes a Espanya.

És prest per fer balanç, però podem dir que PhotoPills està superant les seves expectatives?
És molt prest per treure conclusions, d'aquí a un any ja en parlarem.

Ser amics i socis alhora és un avantatge?
En el nostre cas sí. Fa anys que ens coneixem així que no hi ha sorpreses.

Fieu poder treballar des de Ciutadella per a tot el món?
Sí, la nostra intenció sempre ha estat quedar a Menorca, però anant a cercar als clients a l'exterior. A veure si som capaços d'aconseguir-ho!

Compten amb col·laboradors de primer nivell com els fotògrafs Antoni Cladera o José B. Ruiz, tota una garantia. La millor promoció és la que puguin fer els mateixos professionals del sector? És millor això que invertir en una campanya publicitària?
La millor promoció és la combinació de les dues opcions. El boca orella et dóna l'èxit a llarg termini i la publicitat la visibilitat a curt termini. Sortir a webs especialitzades com ara Xatakafoto.com ens dóna visibilitat i prestigi. Trobar Antoni Cladera ha estat una sort. Ens ha ajudat molt, les seves fotografies són fantàstiques i gràcies a ell varem conèixer al mestre José B. Ruiz, tot un luxe.

Juntament amb el projecte ha nascut el concepte de 'PhotoPiller'. Quin tipus de trobades organitzen?
Per a nosaltres l'usuari de PhotoPills és un 'PhotoPiller'. Volem que la gent s'ho passi bé capturant i compartint moments únics, així que un cop calculat quan hem d'anar a fer la foto ens agrada compartir la planificació amb tothom. La propera trobada de 'PhotoPillers' serà el 26 d'abril al Pont d'en Gil, a Ciutadella. La lluna plena es posarà a les 7.07 hores del matí just a sota del pont. Tothom que vulgui hi està convidat.