TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, el 1967. Tenc formació en Electrònica i Programació Informàtica, i experiència com a recepcionista. Vaig fer un curs d'escriptura on-line i l'any passat vaig treure l'edició digital del meu primer llibre, "Susurros en la oscuridad", editat també en paper el passat mes de febrer per Amazon. El dia 16, a les 21 hores, em podreu escoltar via internet al programa "El Rincón Literario" de la ràdio americana de San Francisco.

Presenta una antologia de relats, és la seva primera obra?
Publicada sí. Tenc una novel·la curta, titulada "Ciutadella la nuït", que és inèdita, i a nivel novel·lístic és la meva primera experiència literària, tot i que des dels 12 anys escric. Quan cursava Primària vaig editar un fancine, que es deia "La bola del mundo", que recollia relats curts. Després vaig col·laborar en les revistes d'escola quan cursava Formació Professional. Arrel d'una sèrie d'assassinats que es produïren als anys 80 a Ciutadella, va sorgir la novel·la "Ciutadella la nuït". També vaig autoeditar una revista literària que es deia "Sense cap fonament", i en les seves pàgines van néixer una sèrie d'històries.

Con definiria "Susurros en la oscuridad"?
Són relats que vaig escriure a la revista "Sense cap fonament", on el títol de la secció era "Susurros en la oscuridad". Aquesta antologia recull aquells articles, amb una versió millorada i revisada i introduint noves històries. El resultat ha tret la llum en forma d'aquest llibre.

En un moment d'incertesa en el sector editorial, com ha aconseguit publicar l'obra en paper?
A nivell editorial el tema està molt difícil, però el fet que hagin sortit plataformes que publiquen baix demanda és una altra manera de fer les coses. A una editorial te demanen una tirada mínima, en canvi en les xarxes digitals el que fan és si un lector vol el llibre, el compra i només s'imprimeix aquell exemplar. Aquest és l'avantatge de la impressió baix demanda. També ofereixen el format electrònic, però el resultat final no m'acabava de convèncer. Quan vaig descobrir el sistema d'Amazon em vaig decidir per ells, perquè tenen un format amb uns mínims de qualitat, de presentació i de contingut.

Els seus relats, què expliquen?
La majoria d'escrits de "Susurros en la oscuridad" presenten històries a partir de pors interiors. Per exemple, hi ha un relat d'un escriptor que ha arribat dalt de tot de la fama i un bon dia queda en blanc.

Es fàcil escriure des de Menorca?

Sí, perquè és un lloc tranquil. Quan no hi havia internet, era més difícil. Ara és diferent perquè a través de la xarxa se t'obre el món. El meu llibre l'han adquirit a diversos països d'Europa, el públic és internacional, tens a l'abast tots els lectors de parla espanyola a nivell mundial.

Com es pot aconseguir el llibre?
A partir de la pàgina d'Amazon, tant en versió digital com en versió paper, que també es pot adquirir a la Llibreria Pau, on els lectors s'estalvien les despeses de l'enviament. Aquí a la gent encara li costa un poc comprar a través d'internet.

Té nous títols en perspectiva?

Tenc molts projectes literaris encetats, pràcticament novel·les i recopilacions de relats. Un es dirà "Susurros desde el futuro". El proper llibre es titularà "El retorno de la nostalgia".

Influeix l'Illa en la seva obra?
Sí. El tercer llibre es dirà "Mrex" i tracta d'un regne imaginari que és la meva particular visió alternativa de Menorca. M'he inspirat pensant com podia ser Ciutadella en temps de les murades, amb una visió futurista, seguint un gènere que es diu retrofuturisme.

Per últim, d'on surt el seu pseudònim, Jonas Cobos?
És un joc de lletres que se'm va acudir alterant el meu nom: Joan s'ha convertit en Jonas i Bosco en Cobos.