Varietat. En aquest lloc de Menorca, el visitant hi pot trobar una variada exposició de productes d’elaboració pròpia, en un entorn i unes dependències cuidades fins al darrer detall - T.O.

TW
0

Sempre a la recerca de coses de ca nostra i, sobre tot, d'aquelles persones que aposten per la diversificació, vaig arribar fins a Sant Patrici, on m'esperava en Lluís, amb qui vaig tenir una interessant conversa. D'ençà fa 37 anys, a aquest "lloc" es dediquen a l'elaboració de formatge artesà, en les varietats tendre, semi-curat i curat, amb "DOP Mahón Menorca Hort de Sant Patrici", amb una producció anual d'unes 60 tones. Formatge que es comercialitza a Menorca, a Catalunya i a Andalusia.

A partir de 2002 inicia un nou projecte, endinsant-se en el món del vi; vi que comença a comercialitzar el 2006, procedent de les 1,7 hectàrees de vinya, elaborant dos tipus de negre, un rosat i un blanc. Vins als que s'ha atorgat diversos guardons, com la Medalla de Plata Mallorca Rosat d'Espanya 2011; el 2012, Premi Internacional de Vitòria, la Medalla d´Or al Merlot 2009 i Medalla de Plata al Coupage 2008; al Mundial de Brussel·les, la Medalla de plata al Merlot 2009; el 2013, el Premi Internacional de Vitòria Coupage 2009 i la Medalla d'Or al Merlot 2010. Açò demostra l'evolució d'una vinya que produeix uns vins d'excel·lent qualitat. D'una petita plantació d'oliveres, la temporada passada, han produït cent bòtils d'oli de mig litre. Un afegit a l'explotació del "lloc". A més, és l'agroturisme de Ca na Xini.

Ca na Xini és la casa de senyor o 'palacete' que manà construir el seu propietari, Fernando Vives, el 1919. El nom de Ca na Xini ve de la seva companya, Virginia López, coneguda a Ferreries com na Xini. Amb els anys, i com ha passat a molts "llocs", aquest casat es va abandonar, amb el seu progressiu deteriorament, fins que el 2005 , Lluís decideix la seva reconstrucció i remodelació i el converteix en agroturisme.

El disseny simètric de l'exterior , arquitectura d'Enrico Paladium, amb la façana principal original protegida. L'interior és disseny de la pròpia família Casals, un disseny de línia minimalista amb formes lliures i amb il·luminació Biosca-Botey, que només entrar al "hall", ja experimentes una sensació de relax i quietud.

Compta amb vuit habitacions dobles, totes amb molta il·luminació natural de l'exterior.

Cal destacar l'assistència i l'atenció personalitzada amb els hostes, als que s'orienta sobre excursions i llocs a visitar, així com els esdeveniments o restaurants que millor s´adaptin al seu perfil. Tenen clients provinents de molts i diferents països, molts dels quals ja són habituals a Ca na Xini.

A Sant Patrici es poden fer visites concertades guiades, gaudint de les dependències i de l'entorn, podent degustar i adquirir allà mateix els productes artesanals d'elaboració pròpia, formatges, vins i olis.