TW
0

A Binicalaf, al Lloc Nou des Fasser, a Algaiarens o Santa Creu de Lluriac trobam robustes i esponeroses oliveres centenàries com a testimonis vius de la producció d'oli feta a Menorca des de temps immemorial. No són els únics vestigis. L'investigador Adolf Sintes (Sant Climent, 1951) ha fet una acurada feina de recerca que ha permès documentar i localitzar restes de trulls (molí d'oli) i elements de tafones (el conjunt del molí, la premsa i les síquies) repartits pel camp menorquí.

L'interès de l'estudiós per recuperar la memòria de l'oli a Menorca sorgí de forma anecdòtica. El seu sogre, Pere Pons Carreras, quan encara era viu, li comentà una vegada que quan era al·lot havia vist fer oli al lloc d'Alcalfar de Sa Cala. El comentari despertà la curiositat de l'investigador que inicià una llarga feina de recerca que l'ha duit a seguir les petjades de la producció de l'or líquid a l'Illa.

El fruit d'aquest treball acaba de treure la llum en forma de llibre. Es titula "Trulls i tafones. La producció d'oli a Menorca" i ha estat editat per la revista "S'Auba". Ahir mateix, l'historiador Joan C. de Nicolás va ser l'encarregat de presentar l'obra i l'autor en un acte a Sant Lluís. El llibre és el primer estudi divulgatiu que es publica sobre una temàtica poc estudiada a l'Illa. La investigació comença amb una aproximació històrica sobre la producció d'oli des de la prehistòria i analitza el sistema de conreu de les oliveres. També es converteix en una obra didàctica per conèixer el procés de producció i la terminologia associada. L'obra fa un recorregut pels llocs on hi ha vestigis de trulls i tafones. La part final descriu els nous productors que avui protagonitzen la represa de la producció a Menorca amb iniciatives empresarials lligades a la terra.