TW
0

autofitxa
Només tenc 81 anys. Som de Maó, casat i tenc tres fills, en Vicent, na Carmen i en Pedro. He estat conductor d'autobús, camions, i taxis i des de mitjans dels '80' vaig ser mestre d'aixa. Les meves aficions són les femelles, la música i els barcos, per aquest ordre. M'agrada tota la música que no fa renou i toc el baix elèctric amb el Cor de Sant Lluís de na Marlén Coll. He muntat més de 400 maquetes de barcos. El port de Maó és part de la meva vida. Hi tenc un local on hi pas hores cada dia.

D'on li ve l'afició de les maquetes de barcos?
Quan tenia 7 o 8 anys, els dies que plovia jugava amb gafes d'estendre de fusta com si fossin barques. Mon pare era sabater, a l'època dels "topolinos" i amb les soles de suro també fabricava barcos. Els meus pares em contaven que quan de molt petit veia el port de Maó des del mirador feia com si volgués nedar .

A quina edat va fer la seva primera maqueta.
Als 14 anys vaig muntar un destructor de guerra, el "Miranda".

Sempre ha fet feina al costat de la mar?
No. Vaig fer molts anys de conductor d'autobús, de taxi i també de camió, fins que cap a 1985 me vaig decidir a fer de mestre d'aixa.

Quina ha estat la maqueta més difícil?
La del "San Juan de Nepomuceno", que va lluitar a Trafalgar i que comandava el capità Churruca. El van fer presoner a Gibraltar. La seva tripulació ha passat a la història per la seva valentia. Era una fragata de tres pals amb una línia de 74 canons. Fer la maqueta va dur molta feina, perquè vaig fer cada un dels canons de llenya i també les bigotes i les corrioletes.

Quantes maquetes ha fet en la seva vida?
Crec que més de 400, la majoria inspirades en models reals. Han sortit de Menorca i n'hi ha per molts països, Anglaterra, Suissa, França, Itàlia, Portugal.

Alguna que recordi especialment?
La fragata "Christian Radich", un barco de Noruega que encara navega. La maqueta va anar a Itàlia.

Podria viure enfora del port de Maó?
No. Ara estic a aquest local, davant de les barques-bou, però he estat 17 anys al Fonduco i quan ho van tirar a baix vaig venir cap aquí. De petit vivia al carrer dels Frares i sempre m'agradar mirar cap al port. És la meva vida. Cada dia venc a fer una estona.

Pel que es veu vostè és un jubilat que no s'avorreix mai.
Fer maquetes de barcos és un bon entreteniment. Pensi que s'han de cercar i copiar els planols. Jo vaig servir les tècniques del mestre d'aixa.

Quina és la seva darrera feina?.
La fragata "Diana", una còpia de la sèrie de sis que es van construir a l'arsenal de Menorca el 1785. Vol saber els noms? Eren: "La mahonesa"; "La perla"; "Diana", "Venganza"; "Ninfa" i "Proserpina". La darrera es va desballestar el 1830. Eren de més de 1.000 tones i de 36 a 40 canons. Els barcos que sortien de Maó tenien fama de ser molt bons.

I totes aquests coses no les mostra a la gent jove?
Una vegada van venir 40 al·lots i al·lotes del Club Marítim i els hi vaig mostrar a fer 40 nusos mariners i lligades. Però d'açò ja fa temps.