TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, tenc 60 anys, estic casada amb José Bosch, i tenim dos fills i tres néts. Fa 30 anys, amb Joan Enrich vam fundar el grup de balls populars Arrels de Sant Joan i des de llavors hem mantingut la formació ben viva. Quan vaig fundar el grup ballava, actualment som sonadora de guiterra i cantaire. M'encanten els balls populars, de tota la vida.

Enguany el grup compleix els 30 anys. Quan ho han festejat i com han celebrat l'aniversari?
Oficialment ho vam celebrar el passat 14 d'abril, organitzant una ballada popular a la plaça Nova de Ciutadella. Vam convidar a tothom que volgués ballar i vam reunir una gentada. Després mos vam reunir tots els components i les seves famílies i vam fer una paella per a un centenar de persones. Vam repartir un record pels 30 anys d'història.

Com sorgí Arrels de Sant Joan?
Joan Enrich em va venir a cercar per crear un grup de ball i música popular. Jo tenia els dos fillets petits i m'ho vaig haver de pensar, però em vaig decidir perquè sempre ha estat la meva afició. El primer assaig que vam fer va ser al lloc de Sant Rafel a Ciutadella i des de llavors no hem aturat.

D'on li ve l'afició?
De mon pare, en Rafel de Son Morro, que era un sonador de guitarró molt conegut. Va sonar amb el nostre grup fins fa ben poc, ho ha deixat per l'edat. El seu pare, s'avi meu, en Xec de Son Morro, i la seva dona, s'àvia Coloma Taltavull, també ho duen molt arrelat. Aquesta afició me ve d'ells, me la van inculcar. Eren molt coneguts, es reunien per ballar i cantar després de les porquejades i al Ball des Tapadets, que feien els pagesos per Carnaval.

I els seus fills, han continuat amb la tradició familiar?
Sí, els dos! En José Luis, com a sonador, i na Joana, com a balladora, segueixen la tradició familiar. També la meva nora, Katerin, que és balladora. El nét major, en Josep, de 8 anys, i en Francesc, de 4 anys, també comencen. La nissaga de balladors i sonadors continua, és un orgull veure que la família segueix, i també per mon pare, que veu que tots continuam.

Quanta gent integra el grup?
Som una cinquantena de persones, entre sonadors i balladors. Som com una gran família. També tenim escola de ball i ve molta gent a aprendre a ballar, des de fillets de 4 anys fins a adults de 60 anys.

Hi ha afició?
Ha demancat un poc perquè avui dia hi ha moltes aficions per triar, però noltros de moment no ho hem notat molt perquè sempre hi ha gent que es prepara a l'escola i no ens falta gent de moment.

Quines actuacions tenen previstes?
Amb motiu dels 30 anys farem un intercanvi amb un grup mallorquí, Estol des Garrigó. Actuaran a l'Illa al Festival de Tardor i noltros actuarem allà després. Tenim prevista una actuació a Eivissa. Per Ciutadella sempre anam fent actuacions: el juliol a la plaça des Pins, i l'agost, a la plaça des Mercat.

Com ho fan per viure sense subvencions?
Has de dur molt de gust, perquè amb ser tants és molt mal de fer guanyar doblers. És més una afició. Fins i tot a vegades ens toca apoquinar! Però ho mantenim, perquè és la cultura nostra antiga.

Quina peça és la seva preferida?
Les jotes m'agraden molt, sobretot la "Jota de Baix", sol ser la peça més aplaudida. El fandango també agrada perquè és molt típic de Ciutadella.