Mascaró. Ha contactat amb els promotors de la iniciativa - Archivo

TW
0

L'IME està gestionant la creació del Centre d'Estudis Gastronòmics de Menorca, amb la finalitat de reunir a una sèrie de persones, sobre tot cuiners joves, interessades en potenciar la gastronomia pròpia de l'Illa, segons ha informat el president del Consell Científic de l'institut, Jaume Mascaró.

L'origen d'aquesta iniciativa es remunta a una gestió realitzada per l'anterior coordinador científic de l'IME, Josep M. Vidal, que una setmana abans de la seva mort va transmetre a Jaume Mascaró la proposta d'un grup de cuiners joves que volia impulsar la cuina menorquina. "Aquesta projecte em va semblar molt interessant, ja he tingut contactes amb aquestes persones interessades i la idea de l'IME és donar-li una dimensió acadèmica", assegura Mascaró.

Aquesta proposta ja ha estat debatuda pel Consell Científic, que ha constatat la necessitat de promoure la gastronomia menorquina, tot i que encara no ha estat aprovada. En aquest sentit, Mascaró assegura que la iniciativa es posarà en marxa en un parell de mesos, "tenim pensat fer la presentació del Centre d'Estudis Gastronòmics de Menorca el pròxim mes de juny en el transcurs d'una trobada acadèmica", assegura.

Mascaró ha subratllat que de les trobades informals que ha mantingut fins ara amb les persones que promouen aquest centre d'estudis ha percebut una preocupació i interès per investigar la gastronomia menorquina, amb l'objectiu de transformar-la de forma creativa. "Hem de reivindicar aquesta proposta que consider molt interessant, però no tant des d'una vessant populista, per la qual cosa hi ha que donar-li un aire més acadèmic", assegura. Així, considera necessari encetar una línia d'investigació amb la voluntat de relacionar els aliments tradicionals de l'Illa, com són els embotits i derivats, el vi i el formatge, entre altres. "La cuina menorquina és un sector que està molt marcat per tres o quatre plats, com la caldereta de llagosta, que s'han convertit en unes icones ficticis", assegura.

Mascaró també és partidari de que el Centre d'Estudis Gastronòmics de Menorca amplii en un futur immediat el seu camp d'acció a uns sectors no acadèmics i, a més, establir unes relacions amb altres associacions de fora l'Illa que tenguin un objectiu similar. "Es poden organitzar jornades d'estudis i trobades culinàries per enriquir el coneixements", afirma.

L'activitat editorial podria encaixar dins la tasca a desenvolupar per aquest centre, com seria per exemple la reedició d'una obra que des de fa anys està exhaurida. Es tracta del llibre "Art de la cuina. Llibre de cuina menorquina del segle XVIII", de Francesc Roger, que l'IME va editar fa una vintena d'any dins la col·lecció "Capcer".