TW
0

Autofitxa
Em dic Milagros Canus i tenc 73 anys. El mes que ve en faig 74. Vaig néixer a Sant Lluís però amb un mes ja vaig venir cap a Maó. Sóc vídua, tenc un fill i una filla i tres néts.

Em dic Joana Carreras, tenc 73 anys i també sóc de Maó. Estic casada i tenc un fill, una filla i dos néts.

Em dic Mercedes Deyà, sóc maonesa i la més vella de les tres. Tenc 79 anys, prop dels 80. També sóc vídua. Els meus fills m'han regalat nou néts. Totes tres som mestresses de casa i les labors són la nostra gran afició.

Com van conèixer el patchwork?
Joana: Jo vaig començar anant a escola a una botiga que hi havia abans que es deia Labors de s'Àvia i vaig iniciar-me amb el punt de creu. Però poc a poc em vaig sentir atreta pel patchwork. Me va cridar l'atenció i la mestra també em va animar a aprendre-ho. Crec que fa 13 o 14 anys que conec aquest tipus de labors.

Milagros: Jo ho vaig conèixer per na Joana. Sabia què era perquè ho havia vist en revistes i com que a l'hivern m'avorria i tenia moltes hores buides sense res a fer, na Joana em va proposar fer labors. Primer vaig anar a l'Escola d'Adults, i després vaig continuar amb la mateixa mestra però ja no a l'Escola d'Adults.

Mercedes: Sempre m'han agradat les labors. Solia fer punt de creu i un dia la meva filla, qui té una merceria, me va dir que es feia un curs de patchwork. Tot d'una vaig ser reticent però després hi vaig anar i ara he abandonat el punt de creu i faig patchwork.

I què us agrada d'aquestes labors?
Joana: A mi em va cridar l'atenció que era molt nou, el seu colorit i tot quant es pot fer. Pots crear molt i introduir coses noves sempre seguit.

Expliqueu-nos què és concretament el patchwork.
Mercedes: Són unes teles de cotó. És a base de formes geomètriques que combines amb diferents teles. Després, damunt hi poses aplicacions que subjectes amb punt de fistó o altres tipus de punt.

I què heu ideat?
Joana: Hem fet des de cobrellits, tovalles, quadres. Sempre surten dibuixos i tècniques noves. La veritat és que pots fer tota casta de coses. Les teles també sempre en van sortint de noves. Són teles aposta per a aquestes labors.

Els cobrellits deuen dur molta feina, no?
Joana: La que vaig fer jo la vaig començar l'estiu passat i l'he acabada just ara. He tingut alts i baixos perquè pensava abandonar-la, me semblava que no em quedaria bé, però el resultat ha estat molt bo.

N'Esteu elaborant una amb caràcter solidari?
Milagros: L'estem fent entre grups de labors de Maó, Es Castell, Alaior, Ciutadella. Jo diria que devem ser unes cinquanta o seixanta persones. Cadascú ha anat fent blocs de colors i aplicacions que després ajuntarem. La idea és sortejar-la avui migdia tot i que no estarà acabada. La quantia que es recapti de les paperetes del sorteig es destinarà a ASPANOB.