Can Victori. Es Ficus utilitza un miler de flors, totes en groc, i les canyes de torrent per ornamentar l’entrada i l’escala d’aquest espai - Gemma Andreu

TW
0

Elegant, solemne, reivindicativa, d'ensomni, oriental, majestuosa, musical, pompeiana, camperola. Així és Maó. Una ciutat on multitud d'escenaris coexisteixen. Això sí, tots ells construïts a partir de feixos de flors, plantes i originalitat.

Una nova edició de Maó+Flors arrencava ahir convertint la ciutat amb una explosió d'enginy i molta manya. Les floristeries i entitats van crear belles estampes als espais.

La fragància del gessamí, l'elegància de les orquídies, la novetat de les bromèlies, el colorit de les gerberes o el caràcter oriental del bambú van aconseguir que la ciutat s'omplís de gent i de missatges de satisfacció cap els creadors i artífexs de la jornada, tot i el temps, que durant el matí va acompanyar ben bé poc.

I és que l'essència zen l'ideà Es Bosc a l'entrada del Teatre Principal. L'espai transmet un missatge de repòs i assossec a través del joc dels colors blanc i verd, de la renou de l'aigua de les fonts, el batec de les ombres, els bambús i l'olor del gessamí. A més, el centre de jardineria ha jugat amb les profunditats. Senzill però elegantíssim. L'espai ha estat decorat pensant amb l'òpera Madama Butterfly que es representarà la propera setmana i que narra la tragèdia de la jove 'geisha' japonesa Cio-Cio-San, enamorada d'un cínic oficial de la Marina nord-americana. És més, alguns d'aquests elements decoratius es mantindran per il·lustrar i decorar l'òpera.

Un magnífic jardí a base de nombroses plantes de la família de les bromèlies ornamenten una de les dues entrades del Claustre del Carme. Ikebana ha utilitzat una flor realment espectacular i molt nova per enjardinar un espai que combina la verticalitat de les kènties amb l'horitzontalitat de la clovella de cacau i dels troncs.

Mans Unides ha apostat per l'estil pompeià, propi d'una casa anglesa en ple ambient de festa. Els instruments de vent es fusionen amb les composicions florals per tal d'arrodonir aquesta atmosfera amb un aire angelical que aporta la música de fons, els instruments i l'estatueta.

No hi falta l'espai reivindicatiu. Lluís Real de la floristeria Ramells segueix la línia iniciada anys passats de dedicar la composició a algun tema candent i de protesta. Així és com l'altra entrada del Claustre del Carme presenta una metàfora sobre l'educació. A la dreta de l'escala, uns pupitres vells i rovellats, amb material escolar emprat, una nina rompuda, amb brossa pel sòl, ramells sense color, petits, mustis i un missatge -en castellà- a la pissarra que resa: "Si no regamos la educación ¡Qué desastre! No hay futuro". A l'esquerra, els pupitres són nous, el material està sense emprar, les plantes floreixen i l'alegria està ben instal·lada. El missatge és en català i diu: "Si reguem l'educació tindrem futur".

D'un groc espectacular parla Can Victori. Es Ficus aprofita el monocromatisme per presentar una composició cenyida a la naturalesa. Sens dubte impressionant.

Un milenar de flors entre gira-sols, liliums, roses, gladiols i alstroemèries combinades amb el verd de les canyes de torrent de Menorca impacten de forma formidable mentre s'alcen dins canastretes de llenya.

S'ha de casar i no sap com decorar l'entorn? Hortícola Balear li dóna una idea. I és que ha ornamentat l'espai Contemporània (a sa Raval) amb un ambient propi d'unes noces. Un arc, uns rams, i una ornamentació per a les cadires, tot fet amb gerberes, roses, liliums i mosqueta. I un ram de cales. La idea ve a confirmar que casar-se en jardins, platges o qualsevol altra indret que no sigui el tradicional és possible.

Es Bonsais ha aplicat el seu enginy a l'entrada de la Residència Geriàtrica. L'aroma de les hortènsies i l'elegància de les orquídies no passen desapercebudes entre una esplèndida tela en lila que dóna color i sinuositat a la blancor de l'escala. A més, els residents han aportat el seu gra d'arena amb l'elaboració d'unes flors de tela. També es desenvoluparà avui, entre les 11 i les 13 hores, un taller de dibuix per a nens amb l'objectiu de rompre la resistència d'aquests menuts a entrar en un geriàtric.

A La Murada, les tapes i les canyes comparteixen escenari amb l'enginy de Bouquets Beni i a la Delegació del Govern, Es Girasols ha engalanat l'escala amb boles compactes de flors on el vermell i el blanc li donen sinuositat i grandiloqüència.

A més d'això, els visitants van poder gaudir ahir de nombrosos mostradors engalanats per a l'ocasió i llaminadures exquisides en sabor o forma floral.

Multitud d'activitats paral·leles també van propiciar un ambient espectacular. Entre aquestes, la passejada de barrets del matí o l'exhibició d'Alba Estudi de Dansa qui oferí davant un nombrós públic fins quatre coreografies que giraren en torn a una flor. Aquesta rosa fou la que donà energia a les joves ballarines per iniciar la dansa i el moviment. Per la tarda, la ciutat acollí més ball a càrrec de Báilame i més ritme amb els gegants, entre moltes altres activitats. Avui la ciutat continuarà de festa. Els espais decorats es poden visitar de les 10 a les 14 hores i de les 17 a les 20 hores.