TW
0

Autofitxa
Em dic Josep Piris, tenc 29 anys i sóc enginyer de telecomunicacions, faig de tècnic a control central de Televisió Española. Sóc de Ciutadella però visc a cavall entre Ciutadella i Madrid degut als torns de feina que tenc.

Expliqui'ns els seus inicis en el món de les telecomunicacions.
En acabar l'enginyeria tècnica l'any 2005 vaig començar a fer feina a la delegació d'IB3 a Menorca, ja que eren els inicis d'aquesta televisió.

Quan dóna el salt, primer a Barcelona i després a Madrid?
A Barcelona hi havia estat estudiant des dels 17 anys i fins que vaig començar a IB3. Laboralment, l'any 2007 vaig obtenir plaça a les oposicions que va convocar RTVE i vaig triar com a destí el centre de producció de Sant Cugat. Mentre no em vaig incorporar a TVE vaig estar tres mesos com a responsable tècnic de la delegació d'Antena 3 Televisión a Barcelona. Una vegada a TVE, vaig estar tres anys fent feina al departament de manteniment de magnetoscopis i sistemes digitals, i ho vaig compaginar amb la continuació dels estudis d'enginyeria superior de telecomunicacions. A finals de 2010 vaig tenir possibilitat de demanar un trasllat a Madrid, al centre de Torrespaña, que és on estan els estudis dels serveis informatius de TVE. A principis de 2011 em van concedir aquest trasllat i fins ara estic treballant al control central.

En què consisteix la feina?
És una sala gran amb un munt de monitors i pantalles, i ple d'equips de mesura per comprovar el senyal de televisió, tant el so com la imatge, equips de comunicació, ordinadors, telèfons. El dia a dia al control central consisteix en la recepció i gestió de senyals, és a dir, el control central es el punt on arriben totes les senyals de televisió externes, per exemple de tots els centres territorials i corresponsalies de TVE, d'altres televisions i agències de notícies, senyals que arriben per satèl·lit, esdeveniments esportius, institucionals. El que fem és comprovar que el senyal arriba correctament per ser gravat o per emetre's directament tant per la TDT com per la pàgina web de RTVE. Degut als meus torns al control, faig feina entre 7 i 8 dies consecutius en jornades de 10 hores i això em permet tenir després 6 o 7 dies de lliurança. Amb aquests dies lliures la meva idea es poder començar a fer algun projecte d'enginyeria a Menorca. Tal com estan les coses s'ha de diversificar i si es pot fer feina a Menorca molt millor, la teva terra i sobretot el mar, que a Madrid no hi és i estira.

És una persona emprenedora, veritat? Fa uns mesos va iniciar la campanya de recollida de firmes en protesta pels elevats preus de la OSP amb Madrid. Com està resultant aquesta iniciativa?
Si, em consider una persona emprenedora. Efectivament l'1 de febrer es va iniciar aquesta campanya per la pujada de preus que ha suposat el servei públic de la ruta Madrid-Menorca. De moment he tingut molt recolzament i això és el que m'impulsa a seguir demanant una revisió dels preus. Jo crec que la OSP és un bon instrument per assegurar la connexió aèria entre Madrid i Menorca però s'ha de fer de la millor manera possible i jo crec que es podia haver regulat d'una manera més òptima.

Ahir va començar el lliure mercat. Milloraran els preus?
Jo crec que el lliure mercat és sempre positiu per Menorca en temporada alta. En aquest escenari et puc assegurar que sí milloraran els preus, jo ja tenc un bitllet per anar i venir de Madrid entre el 6 i el 12 de juny, i m'ha costat exactament 32,84 euros (anada i tornada amb resident), un preu bastant inferior al que he pagat durant aquests mesos d'OSP, on el preu rondava els 100 euros cada vegada.