Trobada. El caixer senyor, els dos caixers pagesos i els fabiolers apuntaren a pagesos de fora poble i jubilats - Paco Sturla

TW
0

Sant Joan 2013 ja té tots els protagonistes definits. Ahir migdia es va tancar la inscripció de cavallers per a la qualcada. El Lloc Nou, casa del caixer pagès de migjorn, Pau Bosch Moll, acollí els pagesos de fora poble i els jubilats que volgueren apuntar-se davant dels fabiolers, el caixer senyor i el caixer pagès de tramuntana.

Una vegada acabat el termini, la qualcada estarà formada per 172 genets, és a dir, 166 cavallers més els sis components de la Junta de Caixers. Açò suposa un participant més que l'any passat. Pel que fa al nombre de cavalls, enguany seran 245, vuit més que a la festa de l'any passat.

La xifra de participants d'enguany suposa un lleuger increment respecte a l'any passat, quan es va viure un descens molt important en relació a l'any anterior, i quan es va registrar la segona qualcada menys nombrosa de la darrera dècada.

Per tandes, el dissabte de Sant Joan comptarà amb 99 participants (tres més que l'any passat). En canvi, el dia de Sant Joan al matí la qualcada patirà un notable descens d'integrants, passant dels 99 de l'any passat als 91 que hi haurà enguany. Com passa als darrers anys, serà el dia de Sant Joan a capvespre quan la qualcada serà més quantiosa, amb un total de 129 participants (l'any passat foren 121).

El participant més jove de la qualcada serà un al·lot de set anys, Llorenç Pons Taltavull, del lloc de Torralbet. Es produeix la casualitat que l'any passat, el cavaller més jove de la festa també va ser un fill del lloc de Torralbet, Joan Pons Taltavull, que llavors tenia deu anys. Per tant, en els darrers dos anys el cavaller més jove de la qualcada hauran estat germans.

A l'altre extrem, el cavaller més veterà serà Toni Bosch Camps, de 77 anys. L'absència d'altres veterans il·lustres com l'amo de Son Blanc fa que enguany el límit de veterania estigui més avall que en anteriors ocasions. Toni Bosch Camps és l'amo retirat de Son Àngel, i és conegut perquè és un notable corredor d'ensortilles.