La fotografia i l’autor. Josep Benejam Enrich té 39 anys i treballa al sector de la construcció. - Paco Sturla

TW
0

Josep Benejam Enrich (Ciutadella, 1974) és el guanyador del concurs del cartell de les festes de Sant Joan d'enguany que convoquen Editorial Menorca i Endesa. La imatge ha estat l'escollida pel seu significat, la qualitat tècnica i artística i per l'originalitat del moment que capta. El cartell es distribuirà demà de forma gratuïta amb la compra del diari "Menorca" i es repartirà de franc als susbcriptors de Ciutadella.

L'autor va fer aquesta fotografia el matí de Sant Joan de l'any passat. "Eren les nou del matí, després de que el fabioler demanés permís al caixer senyor per anar a cercar la bandera a cas caixer casat. A la qualcada ja hi havia tots els cavallers. Després anirien a cercar el caixer senyor i sa capellana. Per açò en Luis de Olivar surt a la balconada ja vestit, preparat per a que el vagin a cercar. A la foto surten les dues màximes autoritats a la qualcada: el caixer senyor i el cavaller de més edat, l'amo en Rafel de Son Blanc", explica l'autor.

A la imatge es veu com el genet de major edat es treu el capell de teula, saludant el caixer noble i pel fet de passar davant la Catedral. El caixer senyor saluda al públic des de la balconada. "A la imatge es veu la gent com aplaudeix i no es sap si aplaudeixen a l'amo o al caixer senyor o a tots dos a la vegada", comenta. La fotografia original era a color, però l'autor va preferir transformar-la en blanc i negre. "Amb el canvi, la imatge guanya en contrast, en el joc de llum i ombres, en destacar les textures".

Els dos protagonistes estan il·luminats pel sol del matí, la resta del carrer i la gent queden a l'ombra. Les mans del primer pla que aplaudeixen també queden il·luminades. La fotografia resulta una composició artística i s'aprecia un joc de línies en una harmonia sorprenent.

"Per jo el difícil és aconseguir una imatge original de Sant Joan i aquesta ho és perquè està captada en un moment autèntic de la festa", reconeix l'autor amb humilitat, recordant que reflecteix un moment irrepetible. És la primera vegada que Josep Benejam presenta una fotografia a un concurs i va i el guanya. Rebre el premi l'ha sorprès, però també representa un estímul a la seva afició per la fotografia. Fa tres anys que va a classes a l'Escola d'Adults de Ciutadella amb el professor Antoni Cladera. Diu que per Sant Joan només agafa la càmera el matí del dia 24 i li agrada captar l'essència de la festa en solitari, deixant-se captivar pel que veu i sent a través de l'objectiu.

La fotografia, que du el títol "Tot l'amo", representa el seu particular homenatge a l'amo en Rafel de Son Blanc, tota una institució a la festa per la seva veterania i que personifica el més profund respecte a Sant Joan. Enguany, l'amo, amb prop de 90 anys, no s'ha apuntat a la qualcada, tot i que amb un cavaller com ell mai es sap si sortirà. "És l'esforç d'un home del camp, que tot i la seva edat, manté vives les ganes i il·lusió de sortir per Sant Joan". La vivència de l'autor amb la festa està arrelada a la seva família: l'avi patern, Jaume Benejam de Son Aparets, va ser caixer pagès; l'avi matern, Bep Enrich, va dur Es Be; son pare, Sebastià Benejam, va qualcar com a pagès; i el seu conco, Bep de Son Saura, és cavaller de la qualcada.

El premi està dotat amb 300 euros i és el primer que entreguen "Es Diari" i Endesa a les festes dels pobles de Menorca d'enguany. Un cartell que captivarà els nostres lectors amb una imatge sentida i artística. Enhorabona Bep!