TW
0

Autofitxa

Em dic José Carbonell, tenc 30 anys, acabats de fer. Sóc de Barcelona però al llarg de la meva vida he viscut a molts de llocs. Ara fa cinc anys que visc a Menorca. Vaig venir per motius personals i de moment, tenc intenció de quedar-me. Sóc llicenciat en Documentació. Fa un any i mig vaig acabar un màster en gestió cultural i ara desenvolupo projectes en gestió cultural amb un caire més tècnic. Col·laboro amb l'associació Es Bastió de s'Illa que organitza el festival M-Sona, i amb Joventuts Musicals, sóc el tresorer. M'agrada el cinema, la lectura, viatjar, la música, la cultura en general. Quan vaig arribar a l'Illa vaig aprendre el ball menorquí i ara ja sóc professor. Vaig fer un any al CP Sa Graduada com a activitat extraescolar i enguany és el segon a l'associació de Molí des Pla que don classes.

Com definiria M-Sona?
És un projecte inquiet. La motivació d'aquesta iniciativa ve del fet que no hi ha cap festival, actualment, pel sector de la música tradicional i popular. Està dirigit no només a preservar i a ajudar a difondre-la sinó a dinamitzar-la i demostrar que és un sector que està molt viu i que es poden fer moltes coses des del mateix sector. Jo solc dir que les iniciatives s'han de fer des del sector i que involucrin altres àmbits, més que no a l'inrevés. No és només fer una mostra de ball, sinó aprofundir més i ampliar horitzons.

Quin diria que és l'estat de salut de la música tradicional popular?
Jo diria que és un sector que està molt viu. Hi ha molta gent a qui l'interessa aquest àmbit, que s'involucra. Hi ha molta voluntat però manca suport. Depèn molt de les subvencions. A més, Menorca és molt petita però a vegades les distàncies es fan molt grosses. M-Sona vol esborrar aquestes distàncies i ajuntar tota l'Illa.

Quina és la seva funció en aquest festival?
Jo sempre he estat relacionat amb Es Bastió de s'Illa perquè he estat ballador. Duc una mica la part de disseny i gestió del projecte en si, a més de la seva introducció en noves tecnologies.

Aquest cap de setmana és el plat fort del festival, veritat?
Sí, col·loquem l'escenari al port. Es retransmeten els concerts per 'streaming'. El fons i el marc és ideal per vendre Menorca. De fet la pàgina web de la Fundació Turisme també ho retransmetrà. La cultura està estretament relacionada amb el turisme. Si els habitants estan contents culturalment també dónes una visió més acollidora cap el turisme. La cultura és un valor afegit. De fet, molta gent qui ve a veure'ns és de fora. El gran moment serà el concert de s'Eixam de demà. El grup va desaparèixer a principis dels anys 80 i ara tornen a retrobar-se. Ja hem fet taules rodones, un 'show cooking' on hi va haver més de 600 participants, tertúlies i avui hi ha una conferència a càrrec de la musicòloga Natàlia Sans.

Faci'ns una pinzellada de l'exposició d'instruments que hi ha a la seu de l'IME.
És una mostra molt interessant. Hi han col·laborat des de grups folklòrics fins a artesans i persones vinculades en aquest món. També particulars que tenien un instrument popular. N'hi ha que tenen cent i dos-cents anys d'antiguitat. Són els més representatius com el llaüt, la bandúrria, la guitarra, el violí, el tambor i el fabiol, castanyoles, i esquerdusses i els motllos de com es fan les flautes, entre altres.