TW
0

La plaça des Mercat de Ciutadella acollirà el proper dia 22 un tast de mels de l'Associació d'Apicultors de Menorca, una activitat organitzada per l'Ajuntament. Serà l'ocasió per degustar la mel d'un nou productor, Antoni Anglada Comella, que aquest mes començarà la comercialització baix la marca Dolçamar.

Aquest projecte empresarial lligat a la terra té la seva història. Va ser el setembre de 2011 quan Antoni Anglada presentà la renúncia com a regidor de l'Ajuntament de Ciutadella amb la idea d'establir-se a Itàlia. Va ser al país de la seva dona on entrà en contacte amb la producció familiar de mel, una activitat que sempre li havia cridat l'atenció.

No obstant, la família decidí l'octubre del mateix any tornar a Menorca. Llavors a Antoni Anglada se li va encendre la llumeta de dedicar-se a l'apicultura. A principis de 2012 va aprendre l'ofici de la mà d'un apicultor expert i a qui considera el seu mestre: Xec Gornès. Des d'aquell dia no ha aturat. Va fer cursos de formació en apicultura a la Península i Mallorca i va ampliar els seus coneixements llegint, investigant i cercant informació. Llavors va presentar el projecte al programa Leader 2012, per tenir estaló per posar en marxa la marca Dolçamar.

La primera producció de mel la va obtenir el juny de 2012, tot i que va ser simbòlica, i el passat mes de gener va fer la primera producció important d'una mel molt especial: la de xipell. Es tracta d'un producte molt preuat a la gastronomia i és dels primers apicultors que la produeix i comercialitza a Menorca. La producció d'aquesta mel de flor de bosc es fa a la tardor, quan el xipell floreix i, segons explica, romp la idea tradicional de que a Menorca només es pot fer una collita de mel a la primavera.

Així mateix, aquest mes començarà la comercialització de la mel mil flors. Dolçamar compta amb 150 casetes d'abelles distribuïdes a diverses finques, amb l'acord dels pagesos i propietaris. A la primavera, quan major activitat productiva hi ha, a cada caseta pot arribar a haver-hi 50.000 abelles. A l'estiu, el nombre d'abelles s'arriba a reduir fins als 25.000 o 20.000 exemplars per rusc.

Antoni Anglada utilitza un model de casetes de llenya anomenat Langstronth. Aquest prototip permet la novetat que l'estructura es pugui obrir de baix. L'apicultor assenyala que açò té avantatges: permet ventilar la caseta a l'estiu, mantenir-la neta i controlar el nivell de varroa, un àcar que és el gran enemic de l'apicultura. Per lluitar contra aquest àcar, l'apicultor utilitza productes ecològics, no agressius ni per les abelles ni pel medi ambient. De fet, el procés de producció de mel a Dolçamar és totalment ecològic i artesanal.

Aquest sistema de caseta també permet que Antoni Anglada a més de produir mel, pugui obtenir i comercialitzar pol·len, que s'utilitza com a complement alimentari amb moltes propietats per a la salut, i pròpolis, la substància resinosa que les abelles recullen dels arbres i vegetals i que empren com a ciment protector del rusc i que té propietats antibiòtiques.

La primera mel que va obtenir Dolçamar va merèixer el segon premi de la XIII Fira de la mel de Balears, celebrada el 2012 a Llubí. Una satisfacció que es suma al gust de treballar en contacte amb la natura, el que fa que Antoni Anglada estigui orgullós d'haver donat el pas de la política a l'apicultura.