TW
0

El pòster oficial de Sant Joan d'enguany amaga una història que es mereix contar. La imatge guanyadora del XXX Concurs de Cartells de l'Ajuntament de Ciutadella és fruit d'un projecte comú entre dos joves ciutadellencs de 22 anys, amics de tota la vida: Josep Benejam Taltavull, estudiant d'Administració i Direcció d'Empreses a l'extensió universitària d'Alaior, i Josep Torrent Bagur, estudiant de Publicitat i Relacions Públiques, aquest darrer any a la University of West Florida (EUA).

A aquest últim, l'any passat se li acudí una idea per presentar-se al concurs de cartells de les festes, tanmateix la convocatòria ja s'havia resolt, pel que el projecte va quedar en repòs. En paral·lel, l'altra Josep, el Sant Joan de l'any passat, va començar a fer fotografies de la festa.

El passat mes de març, quan van sortir les bases de la convocatòria del concurs d'enguany, en Josep Torrent contactà amb el seu amic via Skype des d'Estats Units i li comentà la idea. Els dos es van engrescar en presentar enguany una proposta conjunta de cartell.

Josep Benejam, que era a Ciutadella, es va posar mans a l'obra per idear la fotografia i agafà com a protagonistes a dos familiars, pel que la foto no és un muntatge, és real. La mà de la persona major és la del seu avi Damià Taltavull Florit, de 87 anys, i la mà del fillet és la d'Isaac Triay, de 2 anys, un besnét de'n Damià i fill d'una cosina de Josep Benejam. Per triar l'escenari de la foto, el jove fotògraf escollí una paret vella emblanquinada. La fotografia en blanc i negre que surt desenfocada al fons és la del propi avi en el Sant Joan de 1950, quan feia de pagès i sortí uns anys a la qualcada. "És una curiositat que ha generat comentaris, però la foto del cavaller surt desenfocada expressament, per donar importància a les mans, per reivindicar que no importa qui surt dalt cavall, qui és el cavaller, sinó l'essència de Sant Joan que ens sentim tots els ciutadellencs", expliquen. El fabiol protagonista l'han sonat els dos Joseps a moltes vetlles des Be per celebrar la festa entre amics, pel que també té la seva història.

La imatge és tan senzilla i potent que ha calat en la gent de Ciutadella: és l'avi que regala un fabiol al nét per Sant Joan. El títol del cartell és prou significatiu: "Sentiment heretat". "Tots dos som molt santjoaners i vam voler fer una imatge en la que tothom es sentís identificat. Sant Joan és un sentiment i, tant el gest com la imatge en si del cartell, destaquen per la seva senzillesa. El missatge és clar i per açò la gent l'ha captat molt bé".

Els dos joves estan encantats quan passegen pels carrers de Ciutadella i veuen el seu cartell penjat als mostradors de les botigues o quan la gent els atura i els felicita. Com anècdota afegida, Josep Benejam ha estat enguany guanyador del concurs juvenil de curtmetratges Alternanits. Els dos Joseps estan il·lusionats en rebre el premi en l'acte del 9 de Juliol, perquè així podran assistir a la proclamació de la nova Junta de Caixers. Estan tan contents de l'èxit del cartell que enguany per Sant Joan diuen que faran més bulla que mai.