TW
0

Acabat el Caragol des Born, la qualcada enfilà cap el carrer de Sant Joan, passant per la plaça d'Artrutx, per dirigir-se cap a l'ermita pel Camí de Sant Joan de Missa.

Les campanes del temple rural començaren a repicar just en veure el fabioler i el caixer fadrí amb la bandera arribant, seguits de la qualcada. El temple estava esplendorós, ben emblanquinat i engalanat en un dels dies més importants de l'any en la celebració de la fe i devoció al Sant Precursor.

Els caixers i cavallers anaren desfilant pel pati de l'ermita saludant i passant davant el bisbe Salvador Giménez Valls, acompanyat pel vicari general, Gerard Villalonga; el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull; i molts capellans de la Diòcesi, rodejats d'una gernació. Desmuntats del cavall, la comitiva s'organitzà en parelles per accedir a peu a l'ermita, deixant el passadís central pel caixer noble i sa capellana, els primers en entrar. L'acte es solemnitzà amb el toc de tambor i fabiol. El fabioler protagonitzà la cerimoniosa salutació a l'altar, deixant col·locada la bandera.

Les vespres van ser dirigides pel caixer capellà, Francesc Cardona, i presidides pel bisbe. La Litúrgia de les Hores que resa diàriament l'Església marca el res del fosquet com les Vespres, tot i que antigament, abans de la reforma litúrgica del concili Vaticà II, es cantaven completes a aquella hora. Un res litúrgic carregat de fe i sentiment per als caixers i cavallers de la qualcada, demanant la intercessió de Sant Joan Baptista en la celebració de la festa i de record dels absents. Va ser el moment de pregar perquè Ciutadella visqui tot l'any en pau i germanor, en un acte de serenitat i recolliment en la festa.

Durant la celebració litúrgica, els caixers pagesos repartiren els tradicionals ciris i, un cop acabada, els membres de la qualcada es dirigiren a la beguda a cas Donat. S'ha de dir que mentre es celebraven les vespres, els cavalls van poder beure i descansar, essent l'atracció dels infants. Les famílies es reuniren a l'entorn de l'ermita aprofitant per fer la bereneta, en un moment íntim i familiar pels ciutadellencs dins la festa, tot i els núvols i un lleuger vent.

Mentre el sol es ponia damunt Ciutadella, cavalls i cavallers reprengueren el retorn cap a la ciutat un poc més descansats, seguits de centenars de cotxes també de tornada al poble. La nit acabava de començar.