Ensortilla. Els Jocs del matí acabaren amb el mateix nombre d’encerts que els Jocs del fosquet. Els qui l’encertaren ho celebraren amb eufòria - Paco Sturla

TW
0

Ahir el matí la festa despertà amb un ritme trepidant, seguint la dinàmica del dia anterior, quan els cavalls havien abandonat els carrers del nucli antic poc després de la una i mitja de la matinada, en acabar el caragol de Santa Clara. Els actes començaren, com marca la tradició, al voltant de les vuit del matí, quan el fabioler del matí, Juanlu Gelabert, arribà al palau del caixer Senyor per a demanar permís per a començar el replec. L'honor d'autoritzar l'inici de la festa fou per al fill del Caixer Senyor.

Faltaven pocs minuts per a les deu del matí quan la qualcada començava a davallar camí del port per als assajos dels Jocs des Pla, que un cop més es convertiren en un espai per al gaudi dels més petit de la casa. Aproximadament a les deu i mitja, un dels cavallers penjava l'ensortilla per a començar uns jocs que, a diferència d'anys anteriors, es celebraren amb menys calor del que és habitual. Açò sí, com sempre, l'esplanada del port estava plena de gent, així com els horts i la zona més alta de Sa Muradeta.

Durant dues tandes, i després de 24 intents, s'endevinaren cinc ensortilles.

Posteriorment, una desena de cavallers corregueren abraçats oferint algunes de les imatges més espectaculars del matí. Un altre dels moments àlgids es produí amb la participació dels cavallers més joves de la qualcada, especialment un de set anys, que s'endugué una de les ovacions més emotives del matí.

Entre les anècdotes, alguns dels assistents trobaren a faltar que es regués l'arena abans de realitzar les carreres, ja que s'aixecava un núvol de pols molest per als espectadors. També la vestimenta dels cavallers es veié impregnada de l'arena de la colàrsega del port. Els assajos resultaren també una mica més curts que anys anteriors, ja que quan passaven deu minuts de les onze començaren a organitzar la seva sortida cap a la Plaça des Born, des d'on començà una altra de les cites del matí, els Caragols de Ses Voltes i de Santa Clara, que duraren unes dues hores. El rellotge de la Catedral de Menorca marcava les dues del migdia quan el Caixer Senyor saludava als santjoaners.

Pel que fa als succeïts, i seguint la tònica de la jornada anterior, no es produïren ensurts greus. La Creu Roja informava que els equips d'assistència mèdica a Es Pla havien atès vuit persones amb ferides lleus. Així, a les 13 hores, es contabilitzaven durant les dues jornades de festa 46 assistències per traumatismes, 13 ferits lleus i tres intervencions per intoxicació etílica.