Per immortalitzar. El caixer senyor creu que la festa d’aquest any és per recordar - Ll.A.C.

TW
0

Pocs minuts abans de telefonar al seu oncle Carlos de Olivar i Despujol, el caixer senyor substitut d'enguany, Simón de Olivar Vivó atén la telefonada d'aquest Diari. Ho fa satisfet, alegre i amb gran simpatia. No debades, acaba de passar dos dies intensos, "un Sant Joan excel·lent i complert, per recordar", diu.

La clau d'aquest balanç positiu és, diu, "l'esforç i la bona voluntat dels cavallers i de tota la gent de Ciutadella, que hem fet allò que només noltros som capaços de fer. El bon resultat d'aquest any i del passat és mèrit de tots. Tot Ciutadella ha estat a un nivell excel·lent". De Olivar destaca, de totes maneres, el paper dels dos caixers pagesos, "que tenen una vàlua impressionant que ha quedat demostrada amb el compliment estricte dels horaris que s'havien marcat abans de la festa. Enguany, de nou, ha funcionat com un rellotge suís".

Realment, la festa tornà a transcórrer ràpida com l'any passat, tot i que després dels Jocs des Pla, el mateix caixer senyor donà ordre de baixar el ritme, i recuperar la tercera volta als dos darrers caragols del Dia de Sant Joan, les corregudes de sa Plaça (ses Voltes) i el caragol de Santa Clara. Aquesta decisió arribà després que els Jocs des Pla acabassin sense pràcticament incidents, excepte el petit ensurt de la darrera carota. "Gràcies a Déu i als voluntaris, podem tornar a dir que hem tingut uns Jocs sense incidents greus. Les pregàries de les monges de Santa Clara han tornat a ser efectives", valorava De Olivar.
El nebot del caixer senyor titular espera poder viatjar prest a Madrid per mostrar al seu oncle les fotografies i vídeos de la festa, i explicar-li "les quatre decisions que hem pres durant la qualcada". També li explicarà l'emoció sentida durant la Convidada a la Corporació municipal. "Fou un acte molt emocionant. Hi ha molta gent que ens falta, i bé es mereixen el nostre record", recordava ahir.

Per al caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch Salord, el balanç d'aquest Sant Joan és també positiu. Posats a millorar alguna cosa, l'amo de Son Planes creu que l'assignatura pendent són les carotes. De fet, ell mateix anava dalt cavall quan es va produir l'incident dels Jocs, quan els dos cavallers es van separar i un cavall va estar a punt d'endur-se la gent que ja s'havia tirat a terra per cercar un tros de carota. "La gent no té espera per anar a cercar un bocí de carota, i crec que açò és mal d'aclarir. Així i tot, per sort no van haver-hi incidents importants, perquè el passadís obert pels voluntaris va tornar a funcionar molt bé, i vam davallar as Pla de nou a una hora raonable, quan encara era de dia".

Ahir, Bosch recuperava la rutina de cada dia. De fet, atenia la telefonada del "Menorca" poc abans d'anar a munyir les vaques. Tancava la vivència de dos anys com a caixer pagès. "És una experiència molt polida, quasi inexplicable. Has de fer unes feines que no veu quasi ningú, has d'estar sempre pendent, i a més has de fer festa. És un paper molt complicat, realment, però per als que ens estimam la festa, és una cosa molt polida", repassa. L'any que ve promet seguir participant a la festa, en aquest cas com a cavaller.