Neteja. Poc després de les tres de la matinada, les màquines ja netejaven els carrers del centre - Paco Sturla

TW
0

Quan la nit del 24 al 25 partia de la redacció passades les tres de la matinada, quatre màquines i un bon nombre d'operaris ja havien començat a netejar la Contramurada. Formaven part del dispositiu especial pactat entre l'Ajuntament de Ciutadella i l'empresa concessionària del servei, FCC, que desplaçà vehicles d'altres municipis per a afrontar la difícil missió de tornar la ciutat a la normalitat, alliberant-la dels gots de plàstic, avellanes, llosques, bòtils i l'arena que cobria els seus carrers.

Es tracta d'un dels plans de xoc més importants que es fan a Balears. En total, 25 vehicles participaren a les tasques de neteja, entre garnadores d'aspiració, camions, excavadores o furgonetes d'aigua a pressió. Estava previst que durant la nit del 24 al 25 i també durant el matí d'ahir, fins a les dotze del migdia, 52 operaris treballessin durant deu hores per rentar la cara a una Ciutadella que despertava de la festa i volia veure els carrers com si allà no hagués passat res.

Les previsions apuntaven que es recollirien uns 180 metres cúbics de fems entre el dia 24 i el dia 25. El dia 24 serien 40 els metres cúbics de fems, i el dia 25 la quantitat pujaria a 140, sobretot per la recollida as Pla. 180 metres cúbics de fems i arena és el mateix que omplir la meitat del terreny de joc d'un camp de bàsquet de mida mitjana amb un metre de fems d'alçada.

Sense dubte, la feina més laboriosa fou la neteja d'Es Pla. Estava previst que aquesta tasca es fes quasi de manera manual per una vintena de persones, separant les deixalles de l'arena. De fet, aquesta feina fou la darrera prevista en el pla especial d'aquesta nit. La primera zona en la que s'actuà fou el centre, per després netejar l'extrarradi de la ciutat i acabar amb els afores i també amb es Pla.

Més enllà dels residus físics que deixa la festa, l'olor de cavall i d'alcohol també roman passat Sant Joan. Per açò, el dispositiu de neteja tenia previst també actuar amb un producte desodoritzant perfumat, per tal d'esvair les males olors dels carrers. Així mateix, durant els propers dies, està previst realitzar una intervenció a fons amb aigua a pressió als enrajolats dels carrers, per tal d'eliminar les restes que poden haver quedat més aferrades.

El regidor de Serveis Generals, Pedro Gener, agraïa la disponibilitat d'altres municipis per a col·laborar amb recursos mecànics a la neteja del municipi.