TW
0

Entre noltros tenim un dels millors escriptors contemporanis en llengua catalana, sense gairebé conèixer la seva altra vessant creativa: la pintura. La Sala Municipal del Roser ens brinda l'oportunitat única de conèixer a Pau Faner (Ciutadella, 1949) com a pintor, amb una mostra retrospectiva de 59 quadres de la seva col·lecció privada.

La primera mostra antològica de l'autor s'inaugurarà demà, a les 20.30 hores, a la sala municipal d'exposicions, coproduïda per l'Ajuntament de Ciutadella i la Conselleria balear de Cultura, a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Una iniciativa en la que col·labora el Setmanari "El Iris" amb motiu del centenari de la seva capçalera.

La mostra oferirà un recorregut per l'obra pictòrica i literària de l'autor, descobrint les dues facetes creatives de les quals no es pot deslligar la seva trajectòria vital. Pau Faner començà a pintar al mateix temps que a escriure, tot i que prioritzà l'escriptura. La primera exposició va ser el 1970 a l'Ateneu de Barcelona, i n'organitzà de successives a Menorca, París i Nova York. Les pintures que es podran contemplar a El Roser arrenquen de 1983 i constitueixen una mostra de l'evolució del seu particular estil i tècnica en funció dels temps, tot i que una de les obres més antigues és un autorretrat de 1974.

Baix el títol de "El su/realisme màgic", l'exposició descobreix la màgia del realisme més surrealista de Pau Faner, oferint mons imaginaris, onírics, amb la figura femenina com a protagonista. Els quadres de l'escriptor són com a narracions visuals: l'escriptura i la pintura són essencials per transmetre el món creatiu i imaginari que viu i sent. La mostra es complementa amb els premis que ha rebut al llarg de la seva vida, textos, manuscrits, llibres... fins i tot la carota que Pepe Torrent li dedicà el passat Sant Joan i que va quedar indultada en mans de l'Ajuntament. Aquesta carota és única pel fet que és la primera vegada en que el revers és també un suport artístic, on Pepe Torrent convidà a Pau Faner a pintar i a escriure en una obra per sempre.

Els quadres de Pau Faner evoquen mons reals imaginaris, amb un aire romàntic, sensual i dalinià, arrelat a la terra amb la representació de la sensualitat de la dona a escenaris coneguts de Ciutadella o d'arquitectura eterna. Una oportunitat única per a entendre a Pau Faner com un artista genuí, integral.