TW
0

El dissenyador menorquí Àlex Gifreu López acaba d'obtenir tres Premis Laus 2013, els guardons internacionals del disseny gràfic i la comunicació. Es tracta de treballs realitzats per l'Estudi de Disseny Gràfic Bis, que creà el 1998 amb el seu soci Pere Álvaro.

Va ser el dijous passat quan es lliuraren els premis al Museu del Disseny de Barcelona, en l'anomenada Nit Laus. Gifreu va rebre un or, en la categoria de disseny editorial per la maquetació d'un llibre encarregat per la Sala d'Art Jove de la Generalitat de Catalunya.

També se li concedí un premi Laus de plata, en la categoria del disseny gràfic aplicat als espais, per idear una exposició al Centre d'Art La Panera de Lleida. No sols va obtenir aquests dos premis, sinó que va rebre un tercer, un bronze, en la categoria de cartells, pel disseny de la cartelleria del Teatre Museu Dalí de Nit.

No són els primers Premis Laus que acumula el dissenyador menorquí. D'ençà el 1997, el seu estudi opta als prestigiosos guardons de disseny, i n'ha guanyat uns quants, inclòs el Gran Laus, només concedit a una pocs escollits, que va obtenir fa dos anys. També ha rebut reconeixements internacionals, com el premi One Show Design, que recollí el 2007 a Nova York, i el seu estudi va ser l'encarregat el 2010 de dissenyar els pavellons espanyol, català i balear de la Biennal de Venècia. També ha rebut el Premio Daniel Gil de disseny editorial.

Àlex Gifreu López va néixer a l'Illa i als tres anys va partir amb els pares cap a Catalunya. La seva mare, Rosanna López Llufriu, és neboda del recordat doctor Laureà López de Ciutadella i és cosina dels germans López Casasnovas. Tot i tenir la residència a fora, mare i fill mantenen la vinculació amb l'Illa natal i els llaços familiars menorquins.

Obrir horitzons

El dissenyador va estudiar Disseny Gràfic a Olot i a partir de 1995 inicià una etapa d'aprenentatge i perfeccionament a gabinets de disseny d'arreu del món: Londres, Berlín, Boston, Nova York i Amsterdam. El 1997 va establir el seu propi estudi i a 1998, amb Pere Álvaro, creà Estudi de Disseny Gràfic Bis, amb seus a Figueres i a Barcelona, que realitza creacions per empreses i institucions d'arreu del món. Gifreu també és professor de l'Escola d'Art i Disseny Eina de Barcelona.

El dissenyador viu a cavall entre Catalunya i Ciutadella, on passa els estius. De fet, Ciutadella es converteix en el lloc ideal per desconnectar.

Arribà a l'Illa el juny per passar les festes de Sant Joan. Tornà a partir per enllestir feines i recollir els Premis Laus i té previst tornar a Ciutadella a finals de juliol. Les estances a l'Illa li permeten carregar les piles, tot i que no desconnecta del tot i els seu ordinador portàtil sempre està en marxa. Moltes de les seves idees en disseny gràfic que han estat premiades s'han gestat durant els períodes que ha passat a l'Illa.

D'altra banda, Gifreu du Menorca allà on va, especialment quan li demanen d'on és i ell revela orgullós la seva procedència.

Els Premis Laus que acaba de rebre, atorgats per Fomento de las Artes Decorativas, són els més pretigiosos en el disseny gràfic de l'Estat i un referent internacional. El reconeixement li arriba després d'una trajectòria professional consolidada d'esforç i constància en el treball, una dedicació laboral que l'absorbeix i tanmateix l'apassiona.