Inauguració. L’espai està distribuït en dues plantes i contempla set aules individuals, quatre col·lectives, dues de dansa i altres espais complementaris. - Gemma Andreu

TW
0

"Que es Mercadal mai no s'aturi de sonar!". I ben segur que no ho deixarà de fer després de que el municipi hagi convertit en realitat un projecte que es ve perfilant des de fa molts anys. Aquesta frase la pronuncià ahir la directora Joana Fullana en la inauguració de la nova Escola Municipal de Música i Dansa del nucli.

Per a Fullana, l'edifici és una manera física de consolidar un projecte, la primera pedra del qual la va posar la llavors directora Joana Gomila fa gairebé trenta anys, juntament amb el mestre Joan Carretero, director de la banda Nura, els quals inculcaren al municipi l'interès, l'afició i la il·lusió per la música.

Així doncs, la comunitat formada per 18 professors i gairebé 300 alumnes estan d'enhorabona. La seu musical fins el moment, ubicada a l'edifici de l'antiga Unitat Sanitària, es trobava en un estat precari i deficient. "Hem fet classes als passadissos, els fillets petits solien dir a na Carol que no la sentien perquè el senyor del costat cantava o sonava massa fort, els fosquets d'hivern sempre quedàvem una estoneta sense llum i enmig de la fosca havíem d'aturar les classes, vam tenir el despatx de reunió dins una cuina", però aquesta situació ja no es produirà més. A partir d'ara, la insonorització, els espais amplis i ben delimitats, la modernitat i la funcionalitat de l'edifici substituiran les deficiències de l'antic.

Fullana no va obviar la situació de crisi actual que porta l'Estat i la Comunitat Autònoma a "tancar les escoles de música en lloc d'obrir-les" suprimint l'ensenyament musical. Però en aquest sentit, Fullana va agrair la implicació de l'Ajuntament que és un exemple a seguir. "La música mai no ha estat una qüestió política i tots els governants han tingut clar que invertir en ensenyament musical és invertir en el futur dels ciutadans", agregà.
Per la seva banda, el batlle des Mercadal, Francesc Ametller, assegurà que l'edific antic "ha complert i de sobres els objectius marcats". L'increment de matrícules ha desbordat l'espai disponible. I és que el centre musical compta amb el mateix número de matriculats que l'escola pública. A més, va destacar que "a les necessitats les marquen els ciutadans, i aquesta era una".

Ametller va llençar un missatge reivindicatiu sol·licitant una nova escola pública d'Educació Infantil i Primària per al nucli, tant o més necessària que aquest centre ja fet realitat.

El projecte s'ha desenvolupat en tres fases i en un període de gairebé un any i mig. L'Escola Municipal de Música i Dansa ha estat finançada, majoritàriament per l'Ajuntament des Mercadal tot i haver rebut aportacions del Consell i el Govern Central a través del Pla Insular de Cooperació. El projecte ha estat inclòs en tres programes de Cooperació consecutius (des del 2011 al 2013) per tal d'afrontar el cost de l'edifici, la climatització i el mobiliari. Així, l'Ajuntament ha aportat 560.877 euros, el Consell 52.675 i l'Estat 82.362 euros.

Ametller confia que l'Executiu Autonòmic arribi a complir amb la declaració d'intencions que es va rubricar en el seu moment. Assegura que ha mantingut converses amb la nova consellera d'Educació, Joana Maria Camps, qui ha indicat que estudiarà la proposta. A més, el batlle ha proposat que el centre pugui servir de complement a les dues seus del Conservatori Superior de Música, aprofitant la seva localització al centre de l'Illa.
A més, subratlla que les escoles de música son les grans oblidades. "S'equivoca el Govern Central quan proposa traspassar la gestió de les mateixes a les comunitats autònomes, de ben segur que si es fa així, desapareixeran", agrega.

Cal recordar que l'empresa adjudicatària de les obres de construcció de l'edifici de 755 metres quadrats fou Iniciativas para la Construcción y Obra Civil (INCOC) amb un pressupost de 589.742 euros, suposant una rebaixa d'un 34 per cent sobre el preu base. L'empresa, amb seu social a Jaén, ha construït un edifici modern i insonoritzat. "Tot i la gran rebaixa, no s'ha hagut d'afegir ni un euro al preu d'adjudicació", assegura Ametller. A més, "ha donat feina a empreses i operaris locals" i, fins i tot "ha fet obsequi d'un piano valorat en 1.500 euros".

L'espai està distribuït en dues plantes i contempla set aules individuals, quatre col·lectives, dues de dansa i altres espais complementaris.

El Club de Jubilats tindrà també una sala per desenvolupar-hi activitats. L'antiga Escola de Música es destinarà al co-working per a emprenedors.

Tant el delegat d'Educació a Menorca, Julián Hernández, com el president del Consell, Santiago Tadeo, aplaudiren l'empenta i l'afany des Mercadal per tal de poder fer realitat una nova seu per als músics del municipi i de Menorca.

El batlle va desvetllar que està cercant un padrí que pugui aportar una quantitat per al funcionament del centre i la compra d'instruments.

L'acte d'inauguració va comptar amb els parlaments, amb l'actuació de la Banda Municipal de Música i amb la visita a les noves instal·lacions.