Niní Pons i Cruz Camps - M.P.

TW
0

Autofitxa
Em dic Niní Pons Florit. Tenc 76 anys i som de Sant Lluís. Som vídua i tenc dues filles, na Marga i na Marta i dos néts, en Lluís i en Joan. Durant molts anys vaig anar a cosir però tota la meva vida he estat mestressa de casa, a cuidar els meus. A mi m'agrada molt llegir i nedar i també participar en les associacions i entitats del poble per aportar el meu granet d'arena. Vaig començar a Acció Catòlica, també he estat de l'associació de pares i mares, vaig dur l'escoleta infantil quan encara la cosa no estava tan reglamentada. També vaig ser per la biblioteca i ara col·labor amb Caritas.

Jo em dic Cruz Camps, tenc 68 anys i tot i que som de Maó fa 37 anys que visc a Sant Lluís. Estic casada i tenc quatre fills i cinc néts. De fadrina vaig treballar a una benzinera, la que hi havia a José Maria Quadrado. Va ser la primera benzinera on hi van posar dones a treballar, per allà els anys 60. Però he estat mestressa de casa. M'agrada anar en bicicleta, nedar, llegir i col·laborar amb Caritas.

Aquests dies a l'OAR Caritas té una exposició un tant especial de roba antiga, mobles i objectes de casa. Com sorgeix aquesta iniciativa?
Niní: L'Ajuntament va posar en marxa el programa Les Tradicions per fer activitats sobre aquesta matèria. Va convocar les entitats del poble perquè cadascuna proposés alguna iniciativa. I a noltros ens va semblar que l'exposició d'objectes antics era una bona idea.

I en què consisteix?
N: És una mostra de mobles, roba i objectes de casa. Ho hem ornamentat amb plantes. Vam contactar amb gent del poble i hem comptat amb la col·laboració de 19 particulars, a més del grup de Caritas. Són famílies que guarden objectes materials dels seus avantpassats amb molta estima i per això és una exposició i no una tenda.

Quan van obrir?
Cruz: Vam obrir dia 12 i es pot visitar fins demà diumenge. L'horari és de 10 a 13 hores i de 19 a 21 hores.

Estan satisfetes de les visites rebudes durant els dies d'apertura de la mostra?
N: Estem molt satisfets. De fet, els vuit primers dies van passar per l'exposició més de 800 persones. Surt una mitjana de 105 persones cada dia. Alguns dies n'hi hagut més i altres menys. Per exemple, dijous passat van passar més de 200 persones.

La gent que visita la mostra què veu?
N: Hi ha roba molt antiga i bordada a mà. Per exemple hi ha un joc de núvia del 1920 preciós. De mobles, hi ha des d'un 'cantarano' fins una pastera i una cadira per posar-hi un orinal. S'exposen garrots molt antics, agulles, guants, un tocador, un cosidor, un llibre de vocabulari menorquí-castellà del 1885 de Juan Benejam, i revistes de labors dels anys 1896 i 1897. També ens han deixat uns llibrets religiosos folrats de pell de be o una ràdio de 1931, entre molts altres objectes.

Què es pretén amb aquesta mostra?
C: Ensenyar allò que és nostre. Hi ha molta gent d'avui en dia que no ho coneix i volem que les tradicions no es perdin.