TW
0

Autofitxa
Som en Martí Coll Pons. Tenc 52 anys, estic casat amb Tònia Florit, som botiguers, I tenim dos fills; en Martí I na Sílvia.

Amb la meva dona, regentem l'única botiga de comestible, podríem dir de barri, que queda a Ferreries.

Ara hem tret al mercat, una xocolata en pols, amb la recepta de com es feia abans, molt adient en aquestes dates, per a la coca en "xocolati", de les festes de cada poble.

Les estones lliures, m'agrada passar-les a l'hortet, potser és l'únic hobby que tinc.

D'ençà quant tenen la botiga?
Aquesta botiga la varem obrir fa uns 18 anys, agafant el relleu del meu pare, en Martí, botiguer de tota la vida.

La seva és l'única botiga, de barri que queda a Ferreries, és difícil subsistir?
Efectivament, ara la majoria són supermercats de grans cadenes comercials. La botiga nostra, can Martí, és l'única que queda d'aquelles botiguetes que hi havia escampades pel poble. El nostre és un comerç de proximitat. Procurem vendre productes locals, com ara les verdures i fruites, però no hi ha cap dubte que aquestes grans cadenes comercials, fan mal, així i tot, anem tirant, amb un poc d'imaginació.

Imaginació amb què?
Per exemple oferir a la gent allò que cerca, aquell producte que sempre havia emprat i que havia desaparegut del mercat. Fa poc, hem tret al mercat, un producte bàsic per a les festes tradicionals dels pobles de Menorca, com és el "xocolati".

Com va sorgir la idea?
Ja feia temps que teníem al cap oferir aquest producte, similar al que la gent emprava anys enrere. Amb la desaparició de la Tropical, que produïa el " xocolati en pols", més popular de Menorca, varem dir, aquesta és la nostra.

Son vostès els artesans d'aquest "xocolati", o simplement intermediaris?
És producció pròpia, fet de manera artesanal. La recepta és la mateixa que ja feia el meu pare, fa uns quaranta anys i que emprava la majoria de gent del poble. L'hem treballada, fins aconseguir el sabor i textura necessaris, i com no, enllestir tots els temes sanitaris i burocràtics pertinents per a poder sortir al mercat, i d'això en fa dos mesos.

Quina és la recepta i com el presenten al mercat?
Els ingredients principals són: cacau pur, com no podria ser d'altra manera, una barreja de xocolates de diferents sabors, sucre, farina, vainilla, aquest són els productes principals i bàsics, i ho comercialitzem en bosses de 300 grams, que és el necessari per a fer un litre de "xocolati".

És difícil introduir a casa "es Xocolati de can Martí"?
Tenim una parada al mercat de nit dels divendres a Ferreries, que és la forma més directe de donar-lo a conèixer, el qual té molt bona acceptació, alhora que el donen a tastar, i després via contactes comercials amb altres pobles.