Jaleo i ambient. El poble forneller va viure ahir la primera jornada festiva en honor de Sant Antoni Abat. La qualcada va comptar amb uns 45 caixers. Una gernació de gent es va congregar a l’indret per viure de ben a prop els protocols. - Gemma Andreu/M.P.

TW
0

Quants tuits es devien publicar ahir amb el mot Fornells! Serien incomptables. Amb fotos o amb text, però això sí, tots relacionats amb la festa dels protocols més marinera de l'Illa. I és que la bellesa de la festa en un entorn de sal marinera feien imprescindible parlar-ne en xarxes socials.

Els estels, les gualdrapes i les guindoles es congregaren ahir a Fornells per celebrar unes sentides festes en honor de Sant Antoni Abat.

El toc del tambor i el fabiol inundaren l'indret de protocols i ambient. Eren les cinc del capvespre quan el poble va alçar la veu per cridar ben fort, a ritme de repic de campanes i bombardeig de coets, que estava en festes. Després que el fabioler Isaac Triay anés a demanar permís per començar la festa, es produí un silenci esborronador per percebre el primer toc de fabiol i l'inici de dos dies intensos d'activitat.

Un cop completat el replec amb els membres de la junta de caixers, especialment, el caixer capellà, Joan Tutzó, i la caixera batllessa, Constanza Navarro, aquesta va rebre el bastó de comandament, de mans del batlle Francesc Ametller.

Hi faltaven tres minuts per les set i mitja quan el so del tambor i el fabiol es tornà a sentir de ben aprop. I és que la qualcada es dirigia cap el Local Social a cercar les autoritats i poder celebrar les solemnes Completes en honor de Sant Antoni Abat. En desfilada, els 45 caixers van dirigir-se fins la parròquia amb el fabioler i la bandera com a guies. Les completes no van començar fins les vuit menys deu. Com ja és tradicional, es repartiren un centenar de candeletes.

El capellà Joan Tutzó va desitjar sort i ventura als caixers encomanant-los a la mà protectora de Sant Antoni Abat i a la companyia de la Mare de Déu del Carme. "Que no ens faci mal ni el cos ni la ment", animà i acabà amb el cant de la "Salve" a la Mare de Déu.

La festa havia acumulat una mica de retard. Després de les completes, que duraren uns quinze minuts, era el torn que en Tonino i en Chiquilín s'exhibissin.

Ambdós sortirien junts a la Plaça de s'Algaret i obririen el jaleo. I així ho feren. La caixera batllessa, Constanza Navarro, i el caixer capellà, Joan Tutzó, sortiren a la Plaça amb ànims i molta empenta i feren ballar els seus companys de festa i protocols. Eren les vuit i mitja quan la Banda de Música des Mercadal començà a entonar notes i més notes. Tot seguit, arrencà el jaleo i no aturà de sonar fins tres quarts d'hora més tard, quan acabà la primera de les voltes previstes. Passaven deu minuts de les onze de la nit quan la banda tocà les darreres notes de jaleo de la primera jornada festiva.

Durant la volta prèvia al jaleo, el caixer pagès Rosendo Pons va relliscar caient del cavall. Es va quedar en un ensurt.

Fonts de la Creu Roja informaren ahir al tancament de l'edició que no s'havien produït incidents greus. Es van fer 14 assistències, totes elles de caràcter superficial.

Enguany, l'Ajuntament ha habilitat una nova borsa d'aparcaments, afegida a les ja existents, que consta d'uns 3.000 metres quadrats i que es troba ubicada a l'entrada del poble. El batlle, Francesc Ametller, assenyala que estarà disponible tot l'any com a aparcament.