TW
0

autofitxa
Em dic Joana Carreras Riudavets, tot i que em coneixen per Juani, sóc mercadalenca, tenc 50 anys, estic casada amb en Xisco, amb qui tenc dos fills, en Xavier de 25 anys i en Rubén de 18. Sóc mestressa de casa i tenc moltes aficions. A més a més de les labors, m'agrada caminar, fer aerobic, cantar, ballar i fer teatre. De fet, he cantat amb la coral de Ferreries durant uns anys. I ballar, que m'encanta, és l'assignatura pendent. També m'agrada anar en barca i sobretot, veure com creixen els meus fills. Avui a les 18 hores a Ca n'Àngel inauguro "Fet meu", una exposició de les labors que he anat fent al llarg dels anys.

Com comença vostè a afeccionar-se a aquest món de les labors?
De petita veia la meva àvia que feia ganxet. Feia vànoves i vànoves. Ella me va ensenyar els primers punts de ganxet quan era petita però no m'hi vaig afeccionar. Va ser amb una veïna meva, na Quica d'en Serra, que s'asseia devora la finestra i punxia i punxia. Un dia li vaig demanar si hi podia anar i aprendre'n d'ella, i així ho vaig fer. Vaig fer uns agafadors i un pedaç que encara tenc i que exposo a Ca n'Àngel. I respecte el punt de creu, ho vaig aprendre de forma totalment autodidacta. Darrerament, m'he enganxat al punt mallorquí que m'encanta perquè li pots donar molt de color. També he fet algunes cosetes de mig punt i punt llarg.

Quines peces ha fet en punt mallorquí?
Rellotges, un ventall, un mirall, un joc d'estovalles. El vaig aprendre perquè vaig anar a fer un curs a l'escola d'adults. També me vaig posar al cap de fer unes estovalles. Me sol agradar posar-me reptes i fer peces que tenguin una mica de complicació. Entre i entre les peces grosses m'he enganxat a fer pitets de punt de creu. Tenc una col·lecció d'una vintena.

El patchwork està molt de moda. N'ha fet?
L'hivern passat vaig fer un curs i també he fet cosetes però és el primer que faig.

I com se li va ocórrer fer una exposició?
Jo solia dir que tenia moltes coses fetes i que en tenia tantes que podria fins i tot fer una exposició. D'això deu fer set o vuit anys i en Xisco, cansat de sentir-me, em va dir que posés data. Jo vaig contestar que quan tingués cinquanta anys la faria. He fet els cinquanta i no me n'he pogut escapar.

Inaugura la mostra avui, veritat?
Avui a les 18 hores a Ca n'Àngel. Estarà obert fins dia 9 i l'horari serà d'11 a 12 hores i de 19 a 21 hores. He de dir que es sortejaran unes estovalles de punt de palestrina i que la quantia que es recapti es destinarà als fillets malalts de càncer.

Què veurà la gent que visiti la mostra?
Hi ha prop de 30 peces penjades. També veuran la vintena de "baveros", també exposaré sis jocs de tovalloles i dues estovalles, una de ganxet i l'altra de punt mallorquí. Ho he organitzat per zones. Hi ha fillet petit, cuina, bany i menjador. També podran veure dos tabalets que vaig comprar as Freginal i que vaig restaurar. Els damunts els vaig fer un de patchwork i l'altre de punt de creu.