Presentació. Productors, Ajuntament i Consell de Menorca explicaren ahir els detalls de la mostra - SPAC

TW
0

Demà i dissabte els vins de Menorca sortiran al carrer per donar-se a conèixer. En plena temporada turística, l'ocasió és propícia per a difondre les virtuts d'aquest producte als turistes, però si hi ha un públic que encara ha de descobrir la qualitat del vi de la terra és precisament el menorquí.

"És un producte més consumit entre els visitants que no entre els menorquins", assegurava ahir el representant dels productors, Avel·lí Casasnovas. De fet, ara mateix els vins menorquins tenen com a principal via de comercialització els restaurants. "Són uns vins de qualitat, i alguns restauradors ho han acollit molt bé, i altres no tant. Cal tenir en compte que és un producte que té una incidència important en el preu final d'un àpat, i per açò els restaurants de major qualitat acostumen a tenir tots algun vi menorquí a la seva carta, però n'hi ha altres que no el tenen. El sector de la restauració podria recolzar una mica més els vinaters", relata Casasnovas.

El conseller d'Agricultura, Fernando Villalonga, entén que certament la producció de vi de Menorca té en el sector de la restauració el seu client quasi més obvi per les dimensions de les bodegues. Ara bé, Villalonga també entén que els ciutadans de l'Illa haurien de conèixer millor els vins i divulgar-ne les seves virtuts. "Els menorquins haurien de ser els ambaixadors del vi de Menorca. No hi ha res més efectius, eficaç i barat que aquesta promoció", explica.

En aquesta línia neix la primera edició de les Nits del Vi de la Terra Illa de Menorca, que se celebrarà demà i dissabte a la Plaça des Pins de Ciutadella entre les20 i les 24 hores. Set bodegues de Menorca posaran a la disposició de tots els visitants les prop de 40 varietats de vi que es fan a l'Illa. La cata es podrà fer amb una copa que es podrà comprar a la mateixa mostra, i que es podrà transportar dins un portacopes especialment dissenyat per a l'ocasió.

"És una oportunitat per a què els menorquins ens facem consumidors dels nostres productes", comenta la regidora de Comerç de l'Ajuntament de Ciutadella, Esperança Juaneda. A més, la cita ha de servir, segons Avel·lí Casasnovas, per a intercanviar opinions entre productors i consumidors. Així, qui provi el vi podrà conèixer més coses del seu procés de producció i les peculiaritats, i els productors podran comprovar de primera mà la reacció dels consumidors quan tastin el seu producte. "Molta gent que no els ha provat mai veurà que són productes de molta qualitat", apunta Avel·lí Casasnovas.
L'expert en vins creu que si els menorquins no tenen costum de beure vins de la terra és per tres motius. Primer, que després de l'època en que pràcticament no es produïa vi, es va oblidar el costum de beure productes de la terra. Segon, perquè "a Espanya, tot i tenir molts vins bons i de diverses procedències, comanda la denominació d'origen de La Rioja", diu. I en tercer lloc "per aquella creença de que aquí no es poden fer bons vins, quan tenim un clima i una terra molt adequada per a una producció de qualitat".