Vitrac ensemble. Part de l’equip de músics del projecte amb "Variacions" - V.E.

TW
0

Neix una agrupació cooperativa i autogestionada que cerca desenvolupar un projecte propi que aglutini les experiències musicals i artístiques de tots els seus membres. Un grup d'estudiants menorquins del grau superior de música són artífexs de la Vitrac Ensemble, formació instrumental del tot flexible segons el repertori que es treballi. Una aposta diferent que es presenta aquest cap de setmana a Menorca amb dos concerts. Dia 10 a l'Espai Sant Josep de Ciutadella, a les 12 hores; i dia 11, a Can Victori (Institut Menorquí d'Estudis) a Maó, a les 20 hores.

"Variacions. L'art de la fuga" dóna títol a la primera de les seves propostes. Un espectacle que conjuga música i teatre (lectura dramatitzada) a través de dues obres que estan relacionades: "L'art de la fuga", de J.S.Bach, i "Exercicis d'estil", de Raymond Queneau. Aquest projecte es planteja com a vessant pedagògica i divulgativa sota l'objectiu d'establir un pont entre dues disciplines artístiques, la música i el teatre; i oferir alhora una visió nova a la forma del concert.

Lluís Marquès Gener, actor; Margalida Moll, piano; Júlia Cavaller i Juanma Gómez, flauta; Tolo Genestar, clarinet; Laura Allès, saxòfon; Alfredo Fenollosa, trompa; Francina Mercadal, trombó; Helena Muntaner i Francina Moll, violí; Andreu Cardona, viola; i Pau Marquès i Oleo, violoncel conformen la plantilla de músics de "Variacions".

Depenent de la disponibilitat dels seus membres i de les necessitats de les obres escollides, a la Vitrac Ensemble hi poden participar una quantitat variable de músics. Per açò disposa d'una borsa de membres, amb un total de 20 persones. La idea és ampliar la borsa amb tots aquells músics joves menorquins que estudiïn el grau superior, que ja l'hagin cursat o que tinguin una meta professional.

Objectius
Aquesta ensemble instrumental flexible vol fer, entre d'altres, "una feina rigorosa sobre les obres escollides; crear una dinàmica d'estudi on tots els músics participants tinguin oportunitat de decidir el treball que es faci a l'assaig; divulgar un repertori poc conegut i/o contemporani; i col·laborar amb compositors joves". Tota una declaració d'intencions que comença a rutllar gràcies a una gestió del projecte mitjançant comissions de treball. Un treball que es desenvolupa durant els períodes de vacances, quan els membres de l'agrupació poden coincidir.

"Vitrac és el nom d'un ocell petit i discret, propi de Menorca i els Països Catalans. D'aquesta manera hi ha quelcom de menorquí en el nom, que a més, té una sonoritat que ens sembla interessant", expliquen. Pel que fa a l'ensemble, fa referència a tot aquell conjunt instrumental que realitza "un treball més cambrístic que simfònic".

Llarga vida idò a aquesta jove formació que enceta una suggeridora manera de fer música.