TW
0

Autofitxa
Em dic Joan Salort, tenc 72 anys tot i que dia 15 del mes que ve en faig 73. Sóc d'Alaior i estic casat amb na Magdalena amb qui tenc dos fills, en Joan i na Juana. Tenc també dos néts, n'Albert de tretze anys i en Lluc d'onze. Estic jubilat. Durant 23 anys vaig estar treballant a la brigada de l'Ajuntament. Cinc o sis anys vaig fer de capatàs. Em coneixen com en Xim de sa brigada. És un diminutiu de Joaquim. És un nom que ens ve de família, d'herència. Però és curiós que a l'església estic inscrit com Joan Xim en lloc de Joan Joaquim. M'agrada molt anar en bicicleta i també tot allò relacionat amb el camp com anar a cercar espàrrecs o esclata-sangs i també anar a pescar.

Elabora artesanalment unes paneres de cordell molt curioses. Com se li va ocórrer la idea?
Va ser per Nadal. Tenc gallines a Binixems i un dia quan duia els ous cap a Alaior dins una bossa de plàstic en van sortir cinc i es van esquerdar. No es van arribar a rompre! Vaig pensar que agafaria fil de ferro i que faria una panereta. La idea me la vaig enginyar a partir d'unes oueres que són així rodonetes però les vaig adaptar a allò que jo necessitava per dur els ous. I la primera que vaig fer va sortir un bunyol. Des de llavors les he perfeccionat .

I no n'hi ha ensenyat ningú?
Ningú. Ho he après a fer tot sol i he anat adaptant el model a mesura que n'he après a fer més. Això sí, no n'hi ha dues d'iguals perquè són artesanes i aquesta és la seva gràcia.

I quins materials utilitza?
És fil de ferro i cordell de pita. També n'hi ha que estan fetes amb fil gruixut o llana.

I quin és el procés d'elaboració?
Primer tall el fil de ferro segons la mida que vulgui fer la senalleta. Els ferm junts i faig una creu. Després vaig separant els fils de ferro per tal de fer l'estructura de la senalla i finalment, ja és anar voltant corda.

I quant temps necessita per elaborar aquestes paneres?
Depèn de la mida que les faci, però en puc fer dues en una hora.

I després de fer la primera s'hi ha ben enganxat, veritat?
La veritat és que sí. A mi no m'agrada anar al bar i aquesta afició m'entretén moltíssim. Tot allò manual m'agrada molt.

Els ous que porta de Binixems no deuen haver caigut més...
No n'han caigut més. I he de dir que a la gent a qui n'hi he regalat i les empra està ben contenta perquè em diuen que els ous van del galliner a la cuina. Però no només són per ous, perquè en faig unes sense ansa que jo les empr per servir caramels, cacauets, nous o galletes. També he folrat botelles i he fet estalvis.

I quantes en té de fetes?
Dins el garatge n'hi ha unes 400 i crec que en dec haver regalat més de 500. Per tant, en duc prop de mil de fetes.

Ha pensat en mostrar-ho en una exposició?
Sí que m'agradaria. Tal vegada a Alaior o a un altre poble. També vaig anar a la classe del meu nét Lluc a mostrar-les. Ell un dia se n'emportà una i la mestra quan la va veure va proposar-me anar-hi. Jo en vaig dur una per cadascú i ells les van anar fent.