TW
0

Autofitxa
Em dic Ester Sintes, tenc 34 anys i tot i que sóc de Sant Lluís estic vivint a Maó. Sóc divorciada i tenc un fillet de sis anys que es diu Borja. Sóc venedora de l'ONCE des de fa set anys i alguns mesos. Actualment tenc l'estand a l'entrada del Claustre del Carme.

Diu que fa set anys que forma part de l'equip de l'ONCE. Quan començà a treballar en aquesta organització que recolza a persones amb problemes visuals?
Jo tenc un problema visual que em ve de naixement, diplopia, però sempre he fet vida normal dins les meves limitacions. Vaig estar treballant en diferents sectors professionals. Abans d'entrar a l'ONCE, vaig fer feina en una fàbrica de bijuteria as Castell. Jo estava en una politja fent net i polint anells i peces de bijuteria. Era fer feina moltes hores davant aquesta màquina fixament, fins que un dia vaig tenir migranyes. Després de fer-me una revisió mèdica de feina, em van comentar que millor si canviava d'àmbit per tal de no empitjorar més la visió. Fer feina en un lloc com l'ONCE era una de les opcions.

I què és la diplopia?
Veure doble, la percepció de dues imatges d'un mateix objecte. És com si vegis l'objecte i la seva ombra. Normalment, s'intensifica aquest problema quan estàs més cansat, tens estrès o estàs esgotat i si fixes la vista en un punt. Per tant, com més tranquil·la i normal sigui la vida que dugui menys migranyes tenc i per tant, millor per al meu problema de visió. A més, a l'ull dret tenc miopia severa amb set diòptries i a l'esquerra tenc estigmatisme amb dues diòptries més. La diplopia sol venir d'això, de tenir miopia i estigmatisme a la vegada.

Aquest problema li ha afectat molt el seu dia a dia?
Intent que no. De fet, condueix cotxe i moto. Amb el meu embaràs vaig perdre una mica de visió de l'ull bo i em van dir que la recuperaria però no ha estat així. No estic afiliada a l'ONCE perquè no consider que necessiti dependre de ningú. Tot i que no sé com evolucionarà, vull fer vida normal fins que la vista m'ho permeti i no traspassar aquesta frontera.

I quin percentatge de discapacitat té reconegut?
Un 36 per cent.

Què li sembla aquesta feina?
A mi m'agrada molt. M'encanta parlar amb la gent i aquesta feina va molt en concordança amb el meu caràcter perquè sóc una persona xerradora i extrovertida.

Actualment es troba al Claustre del Carme, veritat?
He estat també a l'Avinguda Menorca, a l'Hospital Mateu Orfila i al port de Maó. Ara duc aquí des de novembre.

Ha donat cap premi gran?
De moment no. Sí que he donat l'anterior i posterior però amb set anys que duc encara no m'he estrenat, ho estic desitjant. Donar un gran premi és un dels objectius que tenim tots els cuponers perquè la venda creix moltíssim i perquè per a un mateix és un regal.