Cavalls. Els protagonistes de la qualcada oferiren molt d’espectacle i el públic s’entregà a la festa - Gemma Andreu

TW
0

Tot el poble de Ferreries va entregar-se ahir amb emoció a la vivència de la primera jornada de les festes de Sant Bartomeu. Va ser una jornada de sol i calor, sense la pluja que el saber popular diu que acostuma a caure damunt la festivitat del patró de Ferreries.

Devers les cinc del capvespre s'inicià el replec de la qualcada, que en la tanda d'ahir comptà amb 73 genets, inclosa la Junta de Caixers. Davant la casa de la caixera batlessa, Enriqueta Camps, es va reunir una gernació en la seva sortida, com també el migdia va ser molt concorregut l'acte en que el batle entregà el penó al caixer sobreposat, Samuel Allès.

Un cop recollit el caixer capellà, Joan Bosco Martí, la comitiva es dirigí cap a la plaça. Passaven cinc minuts de les set del fosquet quan el caixer sobreposat lliurà la bandera al batle i començà la desfilada de la qualcada davant la tarima municipal, presidida per Manuel Monerris i la Corporació. La Banda de Música de Ferreries entonà el pasdoble en el moment en que la caixera batlessa i el caixer capellà passaren davant la tarima. Va ser un moment d'esclat festiu entre cavalls i multitud.

El primer jaleo de les festes d'enguany s'inicià quan passaven vint minuts de les set, amb l'entrada del caixer sobreposat i el caixer pagès, Josep Barber. L'esvalot s'apoderà del Pla de l'Església, i en parelles, els genets van anar actuant enmig de la plaça amb bots i arronsades. D'especial significació van ser les actuacions dalt cavall del genet més jove, Tòfol Marquès, de 14 anys, i fill de l'amo de Son Bell-Lloc; i del cavaller de major edat, Tomeu Martí, l'amo retirat del Lloc d'Avall, de 69 anys. La primera volta es perllongà durant una hora. Eren les vuit i quart i es començà a notar l'arribada de centenars i centenars de persones dels altres pobles de Menorca, especialment de Ciutadella. Durant el jaleo, que no finalitzà fins les deu i mitja de la nit, no va haver-hi caigudes destacables i la Creu Roja va atendre a 13 ferits lleus. Ja de nit, Ferreries era un bull de gent, tots amb ganes de festejar i compartir l'esperit de Sant Bartomeu. Llavors la qualcada realitzà les voltes pels carrers que marquen els protocols. Seguidament, es van celebrar les Solemnes Completes en honor a Sant Bartomeu, oficiades pel caixer capellà, Joan Bosco Martí.
Finalitzats els actes protocol·laris, la festa popular continuà pels carrers i les cases obertes de Ferreries fins ben entrada la matinada.