TW
0

La brigada municipal de Ciutadella enllestí ahir les feines de col·locació d'una nova escultura d'inspiració santjoanera que embellirà la zona urbana. Es tracta d'una peça treballada en ferro que representa una dona nua sonant el fabiol, obra de Sebastià Marquès Lluch (Ciutadella, 1958).

L'autor l'ha titulada "Somni d'una nit de Sant Joan" i és una imatge onírica i sensual inspirada en la festa. El personatge representa la passió i amor de l'artista per Sant Joan, i vol transmetre el despertar del desig en la joventut. Als peus, la dona té diverses creus de Sant Joan entrellaçades, com a símbol de la festa que uneix un poble. Aquesta obra va formar part de la primera exposició de Sebastià Marquès Lluch, que va romandre oberta la primera quinzena de juliol a l'Espai Xec Coll del Centre Municipal d'Art. La mostra presentava una sèrie d'escultures de metall inspirades en la festa i en la mar, entre les quals la peça central era "Somni d'una nit de Sant Joan".

A l'autor li agradà tant el resultat de l'obra i el seu significat que va cedir-la a l'Ajuntament de Ciutadella. El regidor de Serveis Generals, Pedro Gener, explica que es van estudiar diverses localitzacions per ubicar l'escultura i es va considerar que la més idònia era la rotonda en la confluència dels carrers de La Pau i Alfons V, davant el col·legi públic Mare de Déu del Toro.

El regidor comenta que en aquesta rotonda abans hi havia un brollador en forma de pinya que ocasionava molts problemes de funcionament a l'Ajuntament, pel que s'ha decidit eliminar-lo i substituir-lo per aquesta figura artística de ferro de gran format. Segons Gener, es produeix la coincidència que la ubicació de l'obra es troba pròxima a l'empresa de bijuteria on treballa l'autor.

El regidor comenta que potser l'escultura generarà debat popular a Ciutadella pel fet que sigui una fèmina que sona el fabiol, però entén que "es tracta d'una obra artística, com a homenatge al paper de les dones dins la festa, també amb el seu protagonisme".

L'autor, Sebastià Marquès Lluch, s'ha forjat com a escultor a través de la feina com a bijuter a l'empresa Creaciones Marc Lluch, amb un do innat per l'art. Durant 25 anys ha estat mestre dels tallers municipals de manualitats i coordinador dels tallers d'Arts Plàstiques. D'ençà l'any passat s'ha desvinculat de l'ensenyament artístic, el que li ha permès dedicar-se a la seva gran passió, l'escultura, el complement creatiu ideal de la seva feina. Amb la donació de l'escultura a l'Ajuntament, l'artista vol retre homenatge al seu poble i a les seves festes de Sant Joan.