Mostra. Oscar Llopis fent ballar damunt la seva mà una baldufa d’ullastre fabricada per ell mateix - Gemma Andreu

TW
0

Les baldufes estan de moda. Tot i ser una joguina antiga, la seva senzillesa i el seu ball sobre la punta atreuen cada vegada més aficionats grans i petits. Oscar Llopis Olives (Es Castell, 1990) és segurament el major entès en baldufes que hi ha a Menorca. A més de ser col·leccionista, en fabrica, el que li ha permès reunir una col·lecció de més de 550 peces. Aquest fons tan singular es va inaugurar ahir a la Sala Xec Coll del Centre Municipal d'Art de Ciutadella, despertant la curiositat del públic.

Oscar Llopis començà a jugar amb les baldufes com qualsevol al·lot petit. Després d'uns anys, no va ser fins l'edat de 17 anys que es retrobà amb la joguina, quan n'hi van regalar una. "Des de llavors no he aturat ni de jugar, ni de col·leccionar-ne, ni de fabricar-ne", explica. La seva passió és tal que fins i tot du una baldufa tatuada al braç.

Del mig milenar de baldufes que col·lecciona, n'hi ha de totes les mides i procedència: de la Índia, del Japó, de la Xina, de Mallorca i algunes fetes seves de forma artesanal, amb llenya d'ullastre, alzina, teka o roure. Oscar Llopis ha après a fabricar-ne de forma autodidacta, aprenent a modelar i treballar la llenya.

Entre la col·lecció, els dos exemplars més antics han estat recuperats pel jove i daten dels anys 40 i 60 del segle passat. N'hi ha diferents tipus com també fetes de plàstic, llauna i de colors. "L'important es tenir la destresa per fer ballar la baldufa". Oscar Llopis és un expert en el maneig de la baldufa i és capaç de fer malabars i acrobàcies amb aquesta joguina, aconseguint fer-la ballar en l'aire i damunt la mà.

Hi ha baldufes de diversa tipologia: de trompitxols, de vorilets, de mànec i trolets, una diversitat que es podrà contemplar a la mostra que el col·leccionista estrena a Ciutadella.
El jove artesà de les baldufes manté comunicació amb altres aficionats d'arreu del món a través d'internet i les xarxes socials. A Facebook té un perfil que es diu "Menorca y las peonzas", que rep centenars de visites. Una altra de les seves facetes és la de monitor de baldufes, per ensenyar a joves i adults a fer funcionar una joguina que considera que "mai passarà de moda."