Gegants. Arribaraban acompanyats de tres capgrossos

TW
0

Com ve sent costum i com es ve fent durant les dues últimes dècades, per a les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013, ens visitaran uns gegants arribats de fora de l'illa.
Aquest any concretament seran els Gegants de la població catalana de Calonge els que compartiran les festes amb nosaltres.

Els gegants de Calonge són el Martí i la Valentina, que destaquen per ser ell un moix i ella una rateta. Es conta que quan es va decidir crear a una parella de gegants per a representar el poble, i donat que no es va trobar en el mateix cap personatge històric o existit que representés suficientment la població es va decidir crear als dos immortals personatges del conte de la rateta que escombrava.

Els noms dels gegants sí van ser triats fent referència a tradició, portant ell el nom del patró del poble i ella la de la torre de guaita que existeix a Sant Antoni de Calonge.
Les figures que visitaran la nostra ciutat daten de l'any 2001 i són sortides d'una de les cases dedicades a la creació de gegants més reconegudes arreu de l'Estat, el taller Sarandaca de Granollers. Com a curiositat, la Valentina fa 3,43 Metres i pesa 34 Kilograms i el Martí fa 3,47 Metres i pesa 39 Kilograms.

La parella de gegants del gat i la rateta arribaran a Maó acompanyats dels tres capgrossos anomenats Murri, Pelut i Kikiriki, representant a un ase, un gos i un gall. Els tres capgrossos destaquen a l'igual que els gegants per les formes que el defineixen a la perfecció i al igual que les dues enormes figures són també obra del taller de Granollers.

L'Associació Cultural Colla Gegantera de Calonge és qui desplaçarà fins a l'illa a un bon grup dels seus membres, que a part de ballar els gegants i els capgrossos també portaran el seu propi grup de grallers; instrument que també comparteix una estreta relació amb els gegants a la illa que els acollirà.

Les sortides principals dels gegants durant les festes de la Mare de Déu de Gràcia seran durant la tarda del pregó de festes, el dia 6 de setembre, en què els amfitrions de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero tindran con a convidats a diferents figures gegantines arribades dels pobles de l'illa.

El matí del dia 7 de setembre arribaran en el vaixell els amics arribats des de Calonge, que en la tarda del dissabte de Gràcia, just després de la traca d'inici de festes es sumaran al passacarrers, que comptarà amb els gegants de la Ciutat, els convidats de l'illa, els arribats de Catalunya i les agrupacions musicals que s'encarregaran de fer ballar a totes les figures.

El tradicional passacarrers del dia de la Mare de Déu de Gràcia serà just després de la sortida de sa qualcada.

Serà ja el dia 9 l'acomiadament de les festes en el port de Maó en el que els que baixaran seran els gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida els seus acompanyants habituals en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero, els que al so del grup de grallers acomiadaran unes festes que esperen siguin com de costum gegants.

Per a consultar horaris, canvis de última hora o més informació dels gegants durant aquestes festes es pot fer visitant la web www.gegantsmao.menorca.es o el perfil de facebook: Gegants de Maó, Menorca.
Bones Festes de Gràcia 2013.