Concert. L’Orquestrina de Ciutadella oferirà aquest dissabte un concert amb un repertori inèdit de música variada i noves versions per divertir el públic, convidats per la Unió d’Antics Alumnes Salesians i la Comunitat Salesiana de Calós - foto hernando

TW
0

La Unió d'Antics Alumnes Salesians i la Comunitat Salesiana han començat a preparar el 50 aniversari de la coronació pontifícia de Maria Auxiliadora, patrona de Ciutadella. La presentació dels actes es farà d'una forma festiva i alegre, amb l'actuació de l'Orquestrina de Ciutadella, que oferirà un concert, aquest dissabte, dia 21, al Pati Sant Joan Bosco de Calós, a les 20.45 hores.

Retrocedint en la història, Bartolomé Frau, president de la UAASS, explica que va ser el 24 de setembre de 1963 quan la Comunitat Salesiana sol·licità a Roma la coronació de la imatge, "com a reconeixement del poble a Maria Auxiliadora, amb una arrelada devoció a Ciutadella". El novembre, el Papa concedí la gràcia a la Verge de la ciutat i el 24 de maig de 1964 va tenir lloc l'acte de coronació pontifícia, presidida pel llavors bisbe Pasqual Marroig. Com mostren les imatges adjuntes, va ser un acte que va tenir gran seguiment popular.

Segons Frau, les arrels de la devoció arrencaren el 1812. El 24 de maig d'aquell any, el Papa Pius VII va tornar a Roma, després de patir l'exili imposat per Napoleó, i va instaurar el dia de Maria Auxiliadora, com a Verge auxiliadora dels cristians. Des de llavors, aquesta data del calendari és el dia de la seva festivitat.

Seguint amb les explicacions de Frau, el 1836, el llavors bisbe de Menorca, Juan Antonio Díaz Merino, va sol·licitar Ofici i Missa per instaurar l'advocació de Maria Auxiliadora, com a auxili dels cristians en el context de la revolució liberal, que va tenir repercussions a l'Illa amb el procés de desamortització.

Més endavant, el 1893, el Pare Pareja, que exercia de capellà a Ciutadella, va comprar els terrenys per el 1893 construir el Santuari de Maria Auxiliadora, el primer en edificar-se a l'Estat espanyol. Sis anys després, arribaren els salesians a Ciutadella (1899), i s'establí la Comunitat Salesiana, de la qual el Pare Federico Pareja entrà a formar part com a salesià.

Aquests fets d'alguna manera entronquen amb la construcció de la basílica dedicada a Maria Auxiliadora a Turín, que va promoure Don Bosco, com a patrona dels salesians.
El proper 24 de maig de 2014 es celebrarà el 50 aniversari de la coronació de la imatge de Maria Auxiliadora, pel que els salesians volen compartir aquest dissabte el primer acte de les celebracions, que es concentraran l'abril i el maig de l'any qui ve, en honor als 50 anys de gràcia de la patrona.