Un tractor ahir preparant la terra de cara l'arribada de les pluges - Josep Bagur Gomila

TW
0

La terra demana aigua després d'un estiu sec. Les precipitacions de Sant Bartomeu i de la Mare de Déu de Gràcia no van ser suficients i els pagesos esperen l'arribada de la pluja de tardor que faci renéixer les pastures. De fet, demà comença l'estació agrària de Sant Miquel a Nadal, una època important en el calendari pagès per llaurar, preparar la terra i sembrar per obtenir les collites de l'anyada.

Demà, festivitat de Sant Miquel, clou una setmana de calor, sol i bon temps en les jornades diürnes. La tradició popular estableix per a aquestes dates l'Estiuet de Sant Miquel, un periode de bon temps que a l'Illa hem pogut gaudir aquests dies.

A Menorca, la tardor popularment s'ha identificat amb els tres mesos que separen el 29 de setembre del 23 de desembre. El dia de Sant Miquel, segons explica Antoni Bonet, començaven la feina aquells missatges que anaven llogats per fer feina aquests tres mesos als llocs. El treball principal d'aquest trimestre que encetam era llaurar i cavar les roques, les voreres i els racons, per sembrar-los. En arribar aquest temps, els dies s'escurcen i la feina es concentra per aprofitar les hores de llum.

Segons recull Antoni Bonet, a la llaurada del mes d'octubre fins a Tots Sants els pagesos li donaven el nom de girar o llaurar erm. La terra ha d'estar ben remenada i preparada perquè les pluges de tardor penetrin el sòl, i la humitat entri als estrats fèrtils, on arrelarà la llavor.

El procediment va molt lligat a les pluges, que determinen les feines. És important que la sembra es pugui fer el més prest possible perquè la llavor necessita llum per brotar i perquè creixi l'herba, i com més s'atraca Nadal, més es van escurçant els dies.

De Sant Miquel a Nadal és el periode de l'any de major feina pels pagesos, a més de llaurar i sembrar, neixen els vedells i els anyells. Arriba el moment de collir les figues de moro, fer la verema i sembrar les verdures de l'hivern, com les faves.

És l'estació en què els pagesos estan més pendents del temps, perquè la pluja és determinant per garantir la fertilitat de la terra i per tenir bones collites.

Es Migjorn acull demà la desfilada etnològica de Sant Miquel Pagès

És una de les cites populars, organitzada per l'Ajuntament des Migjorn Gran, que més expectació desperta d'ençà 2007. Es tracta de la desfilada de carruatges, eines i bestiar del camp.

Els participants es vesteixen d'època i treuen al carrer objectes que antigament s'empraven en les feines de la pagesia. La desfilada s'organitza de manera temàtica, amb Jaume Riudavets com a encarregat. Les explicacions d'Antoni Bonet ajuden a entendre la funció de personatges i objectes que desfilen.

També és una oportunitat per veure bestiar de cabestre, com mules o matxos, que els tractors han desplaçat del paisatge rural. La desfilada sortirà demà, a les 11 hores, de l'entrada del poble i recorrerà els carrers del centre.