TW
0

El poble des Migjorn Gran va celebrar ahir la jornada dominical de Sant Miquel Pagès, una festa bianual en què les tradicions més arrelades al camp prenen protagonisme.

Després de la Missa en honor a Sant Miquel i els diferents esdeveniments que van tenir lloc dissabte, ahir es va fer la desfilada de carruatges, eines i animals del camp. Passades les onze del matí, per Sa Plaça començaren a passar els participants a la mostra. Allà, Antoni Bonet, gran coneixedor de les tradicions i la vida al camp, s'encarregà de descriure les particularitats de cada element presentat a la desfilada. Així, el nombrós públic va poder conèixer les característiques i les diferències entre els diferents carros, carretons, cabriols, galeres i carruatges en general. Igualment, Bonet anà indicant els usos que es donava, temps enrere, a cada un dels vehicles.

Desfilaren carretons d'aquells que s'empraven per anar a «missa darrera dels diumenges», galeres amb dos fanals o carros amb barreres. Tots, proveïts d'elements imprescindibles, com les cabeçades amb les seves cucales, o els collars típicament menorquins. També s'explicaren diferents tipus de sella, com l'albarda, que utilitzaven les dones per seure de costat.

En quant a eines, es pogueren veure «arades romanes de dues bísties», una màquina de segar estirada per un ase i en que l'amo manejava les regnes amb els peus, sedassos, una caldera per fer figat, o almuds, per mesurar el gra.

Les vestimentes van ser també elements destacats, ja que tots els participants ho feren amb prendes de la Menorca antiga. Vestits de diumenge per anar a missa, vestimentes pròpies per fer les feines del camp, o d'altres més folklòriques van ser les que es van poder veure.

La desfilada es va complementar amb el mercat agrari, al mateix Pla de l'Església.