Lluís Pons Livermore, delegat de la Federació balear de Tir de Fona. - Javier Coll

TW
0

És una pràctica mil·lenària arrelada a Menorca per la qual un grup d'aficionats està lluitant perquè no desaparegui. Una de les ànimes de l'equip és Lluís Pons Livermore, que practica l'art del tir de fona d'ençà fa 20 anys, ensenya la tècnica i és delegat a Menorca de la Federació balear de Tir de Fona.

S'ha proposat dignificar el que avui dia es considera un esport autòcton de Balears i ampliar l'afició a Menorca. L'esforç comença a tenir fruits, i aquest diumenge, dia 13, després de molts d'anys, Menorca tornarà a acollir el Campionat Balear de Tir de Fona per equips. La prova tindrà lloc a les 11 hores, al pati de l'escola nova de Sant Lluís.

Espectacle en directe
Tothom qui vulgui podrà assitir a veure l'espectacle de la competició. De fet, els foners actuals empren la tècnica que els antics talaiòtics utilitzaven per a la caça, per anar a la guerra o per a la defensa de l'Illa, consistent en tenir la màxima punteria a l'hora de llançar la pedra amb la bassetja.

A la competició participaran 8 equips, el que representa 40 foners federats d'arreu de les Balears (Mallorca, Eivissa i Formentera). Menorca estarà representada per un únic equip, integrat per Lluís Pons, Dani Riera, Maria Caimaris, Raúl Lopera, Oliver Pons i Vicent Camps (suplent).

Segons Pons Livermore, a l'Illa hi ha un grup constant de 10 tiradors, una quantitat allunyada dels 120 que hi ha a Mallorca. Explica que un dels reptes és ampliar la base social, per açò a través del programa Salut Jove del Consell, Lluís Pons Livermore ofereix classes a les escoles, perquè els joves puguin entrar en contacte amb aquest esport. La primera sessió d'aquest curs l'oferirà aquest divendres a La Salle de Maó.

També els foners menorquins es reuneixen els caps de setmana al frontó de les pistes de tennis de Sant Lluís, un lloc idoni per practicar i que feia anys que cercaven. La seva presència es fa extensiva a les xarxes socials i són a Facebook amb el grup Menorca Tir de Fona. L'equip de foners menorquins és incansable en recuperar l'esport autòcton més antic i en la lluita contra el seu oblit.